Raed Arafat explică în ce măsură se ia carantinarea unui județ din țară: ”Nu suntem în acest scenariu încă, dar putem să ajungem şi peste o lună”

Publicat: 07 Aug. 2020, 08:49 Arhiva

Țara noastră se confruntă în acest moment cu peste 300 de focare de coronavirus în diferite zone, iar acest lucru a fost susținut chiar de șeful DSU, Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat că focarele înseamnă și azile de bătrâni, cămine, dar și zone din domeniul industrial. De asemenea, șeful DSU susține că o mare parte din focare sunt limitate și ținute sub control.

„Focarele pentru care noi luăm măsura de carantină, atunci când carantinăm o localitate, sunt focarele de transmitere comunitară. Deci, dacă este o localitate cu o cifră mare de cazuri, dar care sunt concentrate la un azil de persoane vârstnice, atunci măsurile se iau pe azilul respectiv – carantinarea azilului, a personalului; dacă avem o localitate de 1.500 de persoane şi avem 14 cazuri, 10 cazuri, 15 cazuri, este transmisie în comunitate, în mai multe familii, atunci luăm măsura de a carantina localitatea. De ce? Pentru că nu este suficient să izolezi persoanele şi contacţii lor direcţi.

Acolo, dacă s-a transmis în comunitate, înseamnă că mai avem mai multe persoane în comunitate probabil asimptomatice, de care nu ştim şi care transmit. Şi atunci, această comunitate se pune sub carantină, DSP-ul poate să organizeze testări mai multe în localitatea respectivă, se descoperă mai mulţi care au fost infectaţi sau nu şi pot să se concentreze eforturile de prevenire pe comunitatea respectivă. Acesta este rostul carantinării unei localităţi, pe care o facem, dacă vedem că este răspândire comunitară serioasă”, a explicat Raed Arafat.

Raed Arafat: ”Am carantinat unele localităţi, chiar dacă s-au supărat pe noi primarii din localităţile respective”

Măsurile drastice nu sunt deloc excluse, iar Raed Arafat susține că „nimeni şi nicio ţară nu va putea la un moment dat să spună că exclude total luarea” acestor măsuri, arată stirileprotv.ro.

„Noi am luat, am carantinat unele localităţi, chiar dacă s-au supărat pe noi primarii din localităţile respective, chiar şi recent. Am luat anumite măsuri punctuale şi asta fac multe ţări acum, dar sunt situaţii în care dacă vezi că scapă total sub control şi începe să fie o creştere mare, exponenţială, se pot reimpune anumite măsuri drastice. Poate că nu faci un total lockdown în toată ţara, dar faci într-un judeţ, îl faci într-o zonă în care vezi că este o răspândire majoră”, a spus şeful DSU.

„Acest lucru nimeni nu poate să-l nege, la orice moment se poate lua o astfel de decizie. Nu suntem în acest scenariu încă, dar putem să ajungem şi peste o lună, şi peste două, şi în timpul toamnei, şi în timpul primăverii anului viitor să ajungem la scenarii grele, dacă boala se va comporta într-un fel pe care nu putem să-l controlăm”, mai spune șeful DSU.

Publicat: 07 Aug. 2020, 08:49 Arhiva
Pe aceeași temă