Rosiile sunt legumele cele mai cautate in intreaga lume. Sunt originare din America de Sud si sunt cultivate de sute de ani, pentru gustul lor dulce, dar si pentru beneficiile aduse organismului.
Proprietatile nutritive ale rosiilor: de ce este bine sa le consumam! Rosiile sunt mai benefice pe timpul verii, intrucat are proprietati nutritive mai mari. Rosia contine licopen, un antioxidant care ajuta organismul sa combata actiunea distructiva a radicalilor liberi, care ataca celulele sanatoase si produc in diverse forme de cancer.
Proprietatile nutritive ale rosiilor: de ce este bine sa le consumam! Acestea joaca un rol important in prevenirea bolilor cronice si ofera numeroase beneficii pentru sanatate.
O portie de rosie proaspata de aproximativ 150 de grame constituie o excelenta sursa de vitamina A, C, K, acid folic si potasiu. Rosiile mai furnizeaza si tiamina, niacina, vitamina B6, magneziu,
fosfor si cupru, toate necesare unei stari perfecte de sanatate.
Intarirea oaselor. Vitamina K si calciul, doi nutrienti furnizati de rosii, sunt excelenti factori de fortificare si regenerarea tesutului osos.
Reducerea riscului de cancer: tot antioxiadantul important din rosii, licopenul, a fost asociat in cadrul mai multor studii de specialitate cu un risc redus de debut al cancerului de prostata, cancerului cervical, cancerului oral, cancerului faringian si esofagian.
Imbunatatirea vederii. Vitamina A din rosii poate sa imbunatateasca acuratetea vederii si sa previna afectiunile vazului. Un consum regulat de rosii reduce riscul aparitiei degenerarii maculare, o afectiune grava si ireversibila a ochilor.
Prevenirea afectiunilor renale si biliare. Medicii au descoperit o legatura directa intre consumul de rosii si susceptibilitatea redusa de a dezvolta pietre la rinichi si calculi biliari, in special daca rosiile sunt consumate fara seminte.