Prognoza ANM. Cod galben și portocaliu de caniculă, ploi torențiale și grindină

Publicat: 02 iul. 2020, 12:46 Autor: Andreea Voicu Arhiva

Meteorologii au emis mai multe coduri galbene și portocalii de caniculă, ploi torențiale, grindină și vânt puternic în anumite zone din țară.

Potrivit ANM, specialiștii au emis o atenționare meteorologică compusă din trei părți:

Cod galben

Interval de valabilitate: 02 – 03 iulie
Fenomene vizate: caniculă şi disconfort termic
În intervalul menţionat va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi în sudul și centrul Moldovei. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…36 de grade şi izolat 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, astfel că disconfortul termic va fi accentuat.
Notă: Indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități pe arii restrânse și în restul zonelor de câmpie și podiș. În sud-estul teritoriului vremea se va menţine caniculară și la finalul săptămânii.

Cod galben

Cod galben

Interval de valabilitate: 02 iulie, ora 15:00 – 03 iulie, ora 06:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată.
În Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și în vestul Carpaților Meridionali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Cod portocaliu

Interval de valabilitate: 02 iulie, ora 18:00 – 03 iulie, ora 06:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată.
Zone afectate: Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Caraș Severin și zona de munte a județelor Hunedoara, Alba, Cluj.
În județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Caraș Severin, precum și în zona de munte a județelor Hunedoara, Alba și Cluj vor fi intervale cu intensificări puternice ale vântului (rafale de 80…90 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice și grindină.Pe arii restrânse vor fi averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 35…60 l/mp.

Cod portocaliu

Cod galben

Interval de valabilitate: 03 iulie, ora 06:00 – 04 iulie, ora 10:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată.
În intervalul menționat, în vestul, centrul, nordul țării și în zona de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.
Notă: Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată și în următoarele zile îndeosebi în vestul, sud-vestul, centrul și nordul teritoriului.

Cod galben
Publicat: 02 iul. 2020, 12:46 Autor: Andreea Voicu Arhiva
Pe aceeași temă