Premierul Marcel Ciolacu anunță controale la toate stațiile GPL din țară după tragedia de la Crevedia

Publicat: 29 aug. 2023, 08:27 Autor: Camelia Arhiva
Premierul Marcel Ciolacu anunță controale la toate stațiile GPL din țară după tragedia de la Crevedia

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a dispus luni, începerea unui control la nivel național cu privire la îndeplinirea condițiilor de autorizare, funcționare și exploatare a tuturor instalațiilor de depozitare și comercializare a carburanților, inclusiv GPL, potrivit unui comunicat al guvernului.

Decizia premierului vine ca urmare a tragediei petrecute acum două zile la Crevedia, unde 2 persoane și-au pierdut viața și alte 56 au fost rănite, și are ca scop identificarea urgentă a potențialelor situații care ar putea fi produse și implică riscuri legate de siguranța publică.

La această acțiune de control vor participa reprezentanți ai tuturor instituțiilor publice care au atribuții legale în această privință, respectiv:

– ISCIR și CNCIR pentru autorizarea și controlul instalațiilor sub presiune;
– ISU pentru siguranța în exploatare a punctelor de lucru în care se efectuează operațiuni cu carburanți;
– ITM pentru respectarea obligațiilor privind contractele de muncă;
– Agenția Națională de Mediu pentru respectarea obligațiilor de mediu;
– Poliția pentru respectarea legislației privind ordinea și siguranța publică;
– ARR și ISCTR pentru autorizarea și controlul cisternelor de transport;
– ANAF și Vamă pentru respectarea obligațiilor de natură fiscală.

Ca urmare a acestei decizii, vicepremierul Cătălin Predoiu, va semna un ordin prin care autorizează prefecții din fiecare județ al țării să constituie și să coordoneze echipe mixte de control formate din reprezentanții instituțiilor menționate mai sus.

Ministerul Afacerilor Interne va comunica periodic rezultatele acestui control și va pune la dispoziția organelor de cercetare penală orice dovezi legate de posibile ilegalități, se mai arată în comunicat.

Tot astăzi, ministrul Predoiu va face declarații la ora 19:00, în legătură cu raportul final al Corpului de Control al Ministerului, trimis la IPJ Constanța după accidentul de la 2 Mai, în care un șofer drogat a ucis 2 tineri.

12 răniți transportați la Spitale din Europa

Odată cu activarea Mecanismului European de Protecție Civilă de către țara noastră, un număr de 12 pacienți răniți în deflagrația de la o stație GPL din Crevedia au fost transferați la spitale din Europa. 2 răniți au mers la un spital din Bruxelles – Belgia, 2 în Milano – Italia, 2 în Berlin – Germania, 2 în Graz – Austria, unul în Viena – Austria, unul în Bergen – Norvegia și încă 2 în Lubeck – Germania.

Conform datelor publicate de Ministerul Sănătății, cel mai grav pacient român internat la un spital din străinătate are arsuri pe 80% din suprafață corporală, este intubat și ventilat mecanic, instabil hemodinamic, necesitând suport vasopresor intensiv, iar starea rămâne una critică, fiind monitorizat intensiv de către medicii din Milano.

Publicat: 29 aug. 2023, 08:27 Autor: Camelia Arhiva
Autor: Camelia
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. In…...
Pe aceeași temă