Un bărbat din comuna Tătaru, judeţul Prahova, şi-a săpat o locuinţă într-o stâncă, folosind târnăcoape făcute de el.
Prahoveanul care si-a sapat o casa in stanca. Numele lui este Vasile Serban si a reusit ceea ce nu multi pot. Sa aiba casa lui fara sa plateasca rate la banca. Initial, a vrut un adapost pentru zilele calduroase. Un loc racoros unde sa scape de canicula si transpiratie.
Acum, Vasile Serban are o locuinta in stanca de 7 camere. A fost sapata de el cu tarnacoape pe care si le-a confectionat singur. Comuna Tătaru este situată în zona dealurilor subcarpatice din sud-estul judeţului Prahova, între Valea Buzăului şi Valea Cricovului Sărat, la o distanţă de 48 de kilometri de oraşul Ploieşti, reşedinţa judeţului Prahova.
Este o zonă frumoasa, iar peisajele sunt desprinse din basme. Aici locuieste Vasile Şerban, de 63 de ani, care cât e ziua de lungă munceşte. Acesta a reusit sa faca o locuinta intr-o stanca la care a spat luni bune.
”Am grădină, am teren acolo. Am cutăţat mărăcinii, că erau mărăcini peste tot. Am pus o livadă de nuci. Am un lac făcut jos acolo. Şi pe urmă, dacă e muntele, stânca aia, am zis să fac şi eu un adăpost de umbră, de răcoare acolo”, a declarat Şerban Vasile, citat de mediafax.ro.
Florentina Şerban, sotia lui Vasile, sustine că bărbatului nu i-a fost uşor. Săpa în stâncă doar iarna, când nu era cald. O data la doua saptamani era nevoit sa schimbe tarnacoapele care se toceau.
”La început a zis că face un adăpost să se adăpostească, şi de ploaie. Şi între timp a luat forme. Din ce săpa, din aia îi plăcea şi lui. Se săpa foarte greu. S-a mărit din ce în ce mai mult. Iarăşi construia altul. Nu a vrut să renunţe niciodată. Tot timpul a vrut aşa, să mai facă, să mai facă. Mi-a plăcut. Poate şi o pasiune”, a spus Florentina Şerban.
Acum, casa din stanca a lui Vasile are 7 camere. Este frumoasa si mobilata modest, cu strictul necesar. Are masa, scaune, un altar cu 5 icoane si un lac in apropiere. “Lacul tot el singur l-a săpat, bucată cu bucată. Acolo era iarbă. Nimeni nu s-ar fi înhămat”, a afirmat soţia lui.
Primarul comunei Tătaru, Iuliana Mareş, spune că această chilie se află în punctul cunoscut drept Scăianu, pe dealul Malul Alb.
”În pantă are acest deal. Mai săpa, mai se supăra. Iniţial aşa a zis, să aibă un adăpost. Şi a ajuns la şapte camere. Două ierni a lucrat. Prima oară a făcut acea cavitate de la intrare, apoi a mărit. Cel mai mult m-a impresionat că a făcut şi un lac pe terenul său”, a declarat Iuliana Mareş.
Edilul spune că această chilie ar putea deveni punct turistic. In zonă este şi un alt astfel de adăpost făcut de călugări, în secolul al XVI-lea.