O dieta zilnica bogata in grasimi sanatoase sau grasimi ”bune” inseamna un sistem cardiovascular ferit de boli si un sistem nervos echilibrat. Din ce in ce mai multi medici recomanda alimentele bogate in grasimi sanatoase. Acestea sunt de trei feluri: grasimi nesaturat, saturate si trans.
Cele saturate sunt bune pentru inima, lichide, si se gasesc, cu precadere, in nuci, seminte, uleiuri vegetale si fructe de mare.
Cele saturate sunt solide la temperatura camerei si se gasesc in proteina animala, carne, unt, dat si in uleiul de cocos si in cel de palmier.
Grasimile trans sunt grasimi lichide aduse in stadiu solid printr-un proces numit hidrogenare. Aceste grasimi se gasesc in alimentele prajite, in mancarea procesata si cea de tip gustare ambalata.
Ingredient de baza in cea mai sanatoasa dieta a lumii, cea mediteraneana, uleiul de masline este o sursa excelenta de grasimi sanatoase (in special acizi grasi omega-3). Adaugati-l in salate sau folositi-l la gatit, tinand cont si de continutul important de calorii!
Un ou mare contine pana la 5 grame de grasimi, majoritatea benefice, pe langa cantitatea mare de proteine esentiale tonusului muscular si rezervelor zilnice de energie. Unele tipuri de oua sunt chiar fortificate cu acizi grasi omega-3 (acest supliment este mentionat pe eticheta cartonului de oua). Consumati maximum un ou pe zi, pentru a evita cresterea nivelului de colesterol total, scrie doctorulzilei.ro.
O sursa foarte bogata de grasimi sanatoase omega-3 este pestele gras, in special somonul, macroul, heringul, pastravul, sardinele si tonul. Aceste alimente contribuie la mentinerea sanatatii cardiace si protejeaza functiile cognitive, odata cu inaintarea in varsta.
Asociatia Americana de Sanatate a Inimii sugereaza consumul a doua portii de peste gras pe saptamana, pentru a va bucura de beneficiile grasimilor sale sanatoase (o portie trebuie sa fie de marimea unui pachet de carti).
Au un continut ridicat de grasimi bune. Daca sunt mancate corect, aceste fructe pot scadea nivelul de colesterol din sange. Un dezavantaj al fructelor oleaginoase este ca au un continut ridicat de kilocalorii, asttfel ca medicii recomanda sa fie mancate in cantitati limitate.