O aparitie asiatica printre fructele autohtone, pomelo a devenit o obisnuita pentru romani in sezonul rece. Il preferam in locul mult mai amarului grepfrut, dar putin stiu cat de important este acest fruct in cultura chineza si cat de pretios e pentru sanatate.
Pomelo (Citrus maxima) este considerat “regele” citricelor si e lesne de inteles de ce. Dimensiunile lui rivalizeaza cu cele ale unui pepene galben, iar gustul este mult mai placut si mai dulce decat al altor citrice. La exterior, culoarea lui variaza de la verde pana la corai sau galben, in timp de miezul poate fi roz sau galben foarte deschis.
La fel ca restul citricelor, pomelo contine Vitamina C. Un sfert din acest fruct urias este suficient pentru a-ti oferi 130% din doza zilnica de Vitamina C recomandata. In plus, contine fier, fibre, potasiu, proteine, iar partea cea mai buna este ca are putine calorii.
In Asia este consumat crud, ca gustare, condimentat doar cu sare si un praf de pudra de chili. Daca il prepari termic, pomelo va deveni aramui, asa ca e cel mai bine sa il adaugi spre finalul pregatirii retetelor. Il poti adauga in feluri cu paste, peste, pui, creveti si poate inlocui lamaia.
Sursa: foodstory.stirileprotv.ro