Planta-minune care vindeca cele mai grave boli – Este considerata hrana pentru porci deoarece oamenii nu stiu beneficiile ei. Este vorba, evident, despre buruiana numita stir. Specia aceasta de amarant este o planta bogata in vitamine si minerale. E un medicament natural, un aliment gustos si hranitor.
Planta-minune care vindeca cele mai grave boli – Exista 60 de specii de amarant in lume. La noi in tara cresc cateva, in flora spontana. Una din ele este stirul, o planta salbatica cu flori verzi-galbene, marunte si reunite intr-un spic. In Romania este folosita ca nutret pentru porci.
Singurele persoane care o mai folosesc in mancare sunt batranii din diferite regiuni ale tarii. Acestia fac ciorbe sau mancaruri prajite pe baza de stir. De la aceasta planta se consuma partea verde, tanara si foarte tanara, dar si semintele. Poti face salate, tocanite si ciorbe din frunze.
Aramantul se confunda adesea cu spanacul. Puteti gati stirul dupa orice reteta de mancare cu spanac. Pasii sunt identici. Gustul este insa putin mai inecacios. E recomandat sa mananci stir cu usturoi, ceapa si ou prajit sau omleta.
Bunicile folosesc planta-minune care vindeca cele mai grave boli ca medicament. Stirul poate fi un tonic sau astringent bun, poate combate diareea sau scaunele cu sange. Infuzia de stir se face prin gargara si vindeca durerile de gat. Stirul mai vindeca si aftele bucale sau ecxemele de tot felul.
Frunzele de stir sunt bune in combaterea alergiilor. Contin vitamine ca A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C, E. Stirul mai contine si riboflavină, acid folic şi folat, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc. Specialistii sustin ca stirul va deveni o sursa de hrana in viitor.
Un hectar de pamant cu stir ofera 10 tone de planta verde. Perioada de recoltare e de 30-40 de zile. Peste 50 de tari tropicale au inceput sa cultive amarant pentru mancare. America de Sud il foloseste ca aliment de peste 7.000 de ani. Este considerat mai hranitor decat cerealele.
In Grecia, stirul se consuma in salate, iar in Mexic sub dorma de bautura alcoolica. In Ecuador se fierb florile si se combina cu rom pentru a rezulta o bautura delicioasa numita aquardiente.
Sursa: adevarul.ro
Citeste si: