Pesta porcina africana: boala PERICULOASA care a afectat porcii din Romania

Publicat: 02 aug. 2017, 12:57 Autor: Echipa Ciao.ro Life

Pesta porcina africana este o noua boala care pare sa cuprinda carnea animala din Romania. PRO AGRO cere de urgenta aprobarea unor sume uriase pentru a despagubi fermierii ai caror porci sunt bolnavi.

„Solicităm Guvernului să acţioneze urgent, dând imediat undă verde proiectului de hotărâre postat în consultare publică, pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1156/2013 pentru aprobarea acţiunilor sanitar veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, a acţiunilor prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor aferente acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă către premierul Mihai Tudose şi preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu.

Pesta porcina africana – PRO AGRO intervine

Pesta porcina africana 2017PRO AGRO solicita aprobarea de urgenta a sumelor necesare acoperirii costurilor de despagubire.

„Lipsa unei hotărâri guvernamentale aplicabile în regim de urgenţă face ca orice măsură să nu prezinte o acoperire legală. Fermierii au cheltuit din surse proprii sume imense pentru acoperirea programelor de biosecuritate din ferme. Această boală poate duce în faliment pe toţi crescătorii de suine, este alertă de gradul zero pentru sectorul suin din România!”, avertizează PRO AGRO.

Pesta porcina africana – focar descoperit la Satu Mare

Primul caz de pesta porcina aricana a fost descoperit la Satu Mare. CNSSU a decis sa activeze Planul de contingenta al Romaniei pentru aceasta boala. Pesta porcina aricana a fost confirmata luni si de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala.

Toti porcii infestati descoperiti in acea gospodarie au fost sacrificati si incinerati.

Pesta porcina africana – cum a intrat in tara

Pesta porcina africana 2017O echipa de inspectori de la DSVSA din Satu Mare a facut o investigatie. Se pare ca virusul bolii a fost introdus in Romania prin intermediul unor produse importate. Acestea veneau din Ucraina.

„Din primele investigaţii făcute la faţa locului de către echipa de inspectori ai DSVSA Satu Mare a reieşit că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina, dar ancheta epidemiologică este în desfăşurare”, citeaza digi24.ro.

Pesta porcina africana – pericole

Este o boala care nu are nici tratament, dar nici vaccin. Afecteaza atat speciile domestice, cat si cele salbatice. Boala poate fi prevenita prin igiena alimentara si a exploatatiilor. Nu exista semne care sa indice aceasta boala. Foloseste simptome asemanatoare cu ale altor boli si e greu de depistat:

• mortalitatea ridicata, aproape de 100%, intervenita intr‐un timp extrem de scurt;
• temperatura foarte ridicata (40,5 – 42 ◦C) si stare febrila;
• roseata sau invinetire a pielii, a marginilor urechilor, a varfului picioarelor, a abdomenului si pieptului;
• lipsa poftei de mancare, apatie si impleticire in mers, care pot aparea cu 24‐48 de ore inaintea mortii;
• vomitari, diaree (uneori cu sange) si urdori la ochi.

Pesta porcina africana – cum se transmite

Pesta porcina africana 2017• hranirea porcilor cu resturi de la bucatarie, cand originea carnii de porc folosita la gatit nu este cunoscuta;
• vectori bilologici (capuse din anumite specii care au parazitat anterior porci bolnavi);
• alti vectori infectati ca: vehicule, haine, adaposturi in care a evoluat boala.
Sursele de virus includ si:
• sange, tesuturi, secretii si excretii de la animalele bolnave sau moarte;
• animale care au supravietuit imbolnavirii si s‐au recuperat;
• mediul extern: virusul poate rezista in fecale 6‐10 zile, in produsele din porc mai multe luni, iar in carnea congelata mai multi ani.

Publicat: 02 aug. 2017, 12:57 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Pe aceeași temă