Pescarii Bajau rezista 13 minute sub apa fara sa respire! Care e secretul lor VIDEO

Publicat: 01 iun. 2018, 19:32 Autor: Echipa Ciao.ro Life

In timp ce un om obisnuit isi tine respiratia aproape 2 minute sub apa, acesti pescari rezista si 13 minute.

Pescarii Bajau rezista 13 minute sub apa fara sa respire! Populatia Bajau din Asia de Sud-Est sunt faimosi pentru acest record al lor. Sunt numiti si ‘nomazii marilor’ si sunt considerati oameni-amfibie.

Acestia coboara la o adancime de 70 de metri pentru a pescui. Nu poarta costum de neopren sau tuburi cu oxigen. Pescarii Bajau coboara in adancuri in hainele obisnuite, cu ochelari de scufundari, cu forta plamanilor, un harpon si greutati legate de picioare.

Pentru ca au abilitatea de a isi tine respiratia 13 minute, pescarii au atras atentia cercetatorilor. Oamenii de stiinta au descoperit prima dovadă despre o adaptare genetică a ființei umane la un mediu acvatic de mare adâncime.

Concluziile studiului au fost publicate joi în jurnalul de știință Cell. Indiciul adaptari se afla la nivelul splinei. Pescarii Bajau au acest organ dezvoltat exceptional spre deosebire de alte natii.

Pescarii Bajau rezista 13 minute sub apa fara sa respire!


Pescarii Bajau isi traiesc 60% dintr-o zi in apa, facand scufundari. Cauta pesti si fructe de mare. Pot sta sub apa si 13 minute, fara sa aiba nevoie sa iasa la suprafata dupa oxigen. Cercetătoarea americană Mellisa Ilardo a petrecut mai multe luni în Indonezia.

A comparat populația Bajau cu aborigenii Saluan, care nu practică perscuitul subacvatic. Ecografiile realizate pe mai mulți subiecți din cele două comunități indoneziene au arătat că splina indigenilor Bajau este cu circa 50% mai mare decât a aborigenilor Saluan.

Mărimea splinei la populația Bajau nu vizează doar scufundătorii, ci și pe cei care nu practică acest tip de pescuit, a revelat o analiză ADN. Indigenii Bajau prezintă 25 de modificări la nivelul genei PDE10A, gena considerată ca având un rol determinant în mărimea splinei.

Mărimea splinei le permite pescarilor Bajau să coboare atât de adânc și să reziste atât de mult sub apă. Importanța acestei descoperiri este aceea ar putea accelera cercetările medicale privind modul în care corpul reacționează la lipsa de oxigen în diferite circumstanțe, cum ar fi intervențiile chirurgicale sau bolile de plămâni, informeaza digi24.ro.

Publicat: 01 iun. 2018, 19:32 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Pe aceeași temă