De ce ciocnesc romanii oua de Paste? Ce semnifica obiceiul care dateaza de mii de ani si de ce este important sa le vopsim rosii

Publicat: 08 apr. 2018, 15:01 Autor: Echipa Ciao.ro Life

Unul dintre cele mai importante obiceiuri ale crestinilor in perioada Pastelui este ciocnirea oualor.

Credinciosii au grija sa nu le lipseasca ouale rosii de pe masa de Paste, dar cati dintr ei cunoscut motivul pentru care se mananca?

Una dintre explicatii vine din traditia populara. Se spune ca ouale rosii sunt considerate pazitorii casei si din acest motiv nu trebuie sa lipseasca de Sarbatorile Pascale. In acelasi timp, oul simbolizeaza fertilitatea, viata eterna si renasterea.

Ouale, vopsite in Joia Mare, se ciocnesc dupa anumite reguli in prima zi de Paste. Oul are trei parti, varful (capul), partea opusa (dos) si fetele laterale (coaste). In anumite zone ale tarii, se ciocnesc numai oua rosii.

Potrivit traditiei, Maica Domnului, care venise sa isi planga fiul rastignit, a asezat langa cruce un cos cu oua. Acestea s-au inrosit de la sangele care picura din ranile lui Iisus. De atunci, in amintirea rastignirii, femeile vopsesc oua de Paste.

De ce ciocnesc romanii oua de Paste?

Regula este urmatoarea: in prima zi ouale se ciocnesc numai cap in cap, a doua zi se pot ciocni cap in dos, iar in zilele urmatoare dos in dos. Primul care ciocneste este cel mai varstnic barbat de la masa, rostind ”Hristos a Inviat!”, in timp ce i se raspunde cu ”Adevarat a Inviat!”.

Fiecare membru al familiei trebuie sa manance mai intai un ou sfintit la biserica, dupa care se consuma din toate bucatele sfintite la biserica. Abia mai apoi se poate manca din celelalte feluri de mancare asezat la masa festiva.

„Semnificatia adevărată o ouălor de Paşte este aceasta a ouălor roşii, care amintesc de sângele lui Hristos, sânge cu care, iată, noi ne împărtăşim. Şi ciocnirea ouălor, în care noi salutăm cu Hristos a Înviat!  si Adevărat a Înviat!, semnifică deschiderea mormântului din care a înviat Hristos”, explica preotul Marian Vătămănescu.

Ciocnitul oualor este un sacrificiu al divinitatii primordiale infrumusetata prin vopsire si incondeiere, simbil al jertfei Domnului Iisus.

Publicat: 08 apr. 2018, 15:01 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Pe aceeași temă