Unul dintre cele mai importante obiceiuri ale crestinilor in perioada Pastelui este ciocnirea oualor.
Credinciosii au grija sa nu le lipseasca ouale rosii de pe masa de Paste, dar cati dintr ei cunoscut motivul pentru care se mananca?
Una dintre explicatii vine din traditia populara. Se spune ca ouale rosii sunt considerate pazitorii casei si din acest motiv nu trebuie sa lipseasca de Sarbatorile Pascale. In acelasi timp, oul simbolizeaza fertilitatea, viata eterna si renasterea.
Ouale, vopsite in Joia Mare, se ciocnesc dupa anumite reguli in prima zi de Paste. Oul are trei parti, varful (capul), partea opusa (dos) si fetele laterale (coaste). In anumite zone ale tarii, se ciocnesc numai oua rosii.
Potrivit traditiei, Maica Domnului, care venise sa isi planga fiul rastignit, a asezat langa cruce un cos cu oua. Acestea s-au inrosit de la sangele care picura din ranile lui Iisus. De atunci, in amintirea rastignirii, femeile vopsesc oua de Paste.