Palatul Elisabeta, resedinta Casei Regale, a devenit loc de pelerinaj in urmatoarea perioada pentru comemorarea Regelui Mihai. Vor urma 40 de zile in care romanii vor putea scrie in Cartea de Condoleante. De asemenea, marti seara, dupa ce a fost anuntat decesul Majestatii sale, oamenii au inceput sa aduca flori si sa aprinda lumanari pentru cel care a fost ultimul rege al Romaniei.
Decesul Regelui Mihai a adus in discutie si resedinta Altetei Regale. Palatul Elisabeta a fost atribuit Regelui Mihai de statul roman, in 2001, ca locuinta pentru un fost sef de stat pe durata vietii. In acest moment a inceput sa se vorbeasca despre destinul Palatului Elisabeta.
Palatul Elisabeta, aflat pe Soseaua Kiseleff, are o suprafata contruita totala de 1.645 metri patrati si un teren aferent de 12.977 metri patrati. Potrivit Normelor fundamentale ale Familiei Regale a României, la articolul 3 se face referire la reședința Familiei regale:
1) Toti membrii Casei Regale a Romaniei sunt sau trebuie sa ia masurile pentru a deveni cetateni romani.
2) O Regina vaduva sau consortul / consoarta vaduvi vor avea dreptul de a locui, pentru restul vietii, intr-una dintre resedintele regale, stabilita de Seful Casei Regale, dar acest drept nu se va extinde pentru fostii sau viitorii soti sau copii lor dintr-o fosta sau viitoare casatorie, dupa decesul acestora.
3) In acest moment, Palatul Elisabeta este resedinta oficiala a Regelui si Familiei, pe durata vietii sale. Deciziile legate de resedintele regale pot fi revocate sau schimbate de Seful Familiei in orice moment. Cu toate acestea, Castelul Savarsin este proprietatea privata a Sefului Familiei, iar Castelul Pelisor va fi pentru totdeauna Scaunul Dinastiei Regale, potrivit Normelor fundamentale ale Familiei Regale a României.
Despre Palatul Elisabeta, Alteţa Sa Regală, Principesa Margareta declara că: „Învăţ să trăiesc în Palatul Elisabeta, învăţ să-l preţuiesc şi să-l înţeleg şi ştiu că pot, alături de părinţii mei şi de soţul meu să punem o amprentă a noastră între zidurile lui, ca o continuitate a tradiţiei româneşti”.
Regele Mihai al Romaniei a murit marti, 5 decembrie, dupa o lunga suferinta, in resedinta din Elvetia. Majestatea sa va fi adus in tara pe 13 decembrie si depus la Castelul Peles pana pe 16 decembrie, cand va fi inmormantat la Curtea de Arges.
Singurul care nu a fost anuntat oficial de moartea Regelui a fost nepotul sau, Principele Nicolae, care a incercat de mai multe ori sa isi vada bunicul in ultimii ani. De fiecare data a fost pus sa astepte si apoi refuzat. Casa Regala nu ii va interzice Principelui Nicolae sa participe la funeraliile Regelui Mihai.