În România pare să aibă loc o adevărată transformare a ecosistemului financiar. Surprinzător, pare că plățile digitale vor atinge suma de 37 de miliarde de Euro în acest an. Această sumă reflectă rata rapidă de abordare a țării față de tehnologia financiară – anume FinTech -, precum și deschiderea față de o economie fără bani gheață.
Totodată, această sumă este susținută de diverse aspecte, printre care se numără și industria de cazino online. Desfășurată exclusiv în mediul digital, această industrie se bazează pe realizarea de plăți digitale, contribuind astfel la suma colosală menționată anterior!
Ce a cauzat ascensiunea plăților digitale în România?
Din punct de vedere istoric, economia țării a fost dominată de tranzacțiile cash, cu bani gheață. Totuși, ultimele două decenii au fost caracterizate de o tranziție puternică către soluțiile digitale de plată.
În mare, această tranziție a fost alimentată de mai multe aspecte:
Dezvoltarea tehnologiei – introducerea sistemelor inovative de plată, acum prezente în număr mare pe piața din România, dar menționat fiind RoPay, a revoluționat modul în care românii realizează tranzacții. RoPay este o platformă de plată online instant, plățile fiind realizate prin coduri QR, tehnologie NFC sau numere de telefon.
Inițiative guvernamentale – guvernul țării promovează în mod activ digitalizarea în mai multe sectoare și industrii. De exemplu, afacerile care operează în sistem B2C trebuie să implementeze în mod obligatoriu soluții de e-facturare. Acest aspect are rolul de a eficientiza operațiunile financiare și de a încuraja plățile electronice.
Dezvoltarea eCommerce – sectorul eCommerce al țării a atins valoarea de 11 miliarde de dolari în 2024, iar această sumă este într-o continuă creștere. Această expansiune a eCommerce a împins afacerile să adopte soluții de plată flexibile, dar în același timp sigure, pentru a se preta pe orice tip de client.
Ce susține popularitatea plăților digitale în România?
Desigur, există mai multe tendințe care susțin popularitatea plăților digitale, în special printre români. Mai exact, este vorba despre:
Posibilitatea de a realiza plăți în timp real – sistemele de plată cu procesare în timp real sunt standard în ziua de astăzi, chiar și în România. Tranzacțille sunt procesate în cele mai multe cazuri instant, spre mulțumirea desăvârșită a românilor.
Expansiunea portofolelor digitale – portofelele virtual și digitale par să se bucure de din ce în ce mai multă popularitate, atât la nivelul afacerilor, cât și în rândul consumatorilor. Aceste soluții ingenioase oferă integrare perfectă cu tranzacțiile zilnice ale oricărei persoane – de la cumpărături online și până la plata facturilor.
Sisteme deschise de banking și integrarea cu API – există foarte multe inițiative open banking care întrețin o colaborare strânsă între băncile tradiționale și companiile FinTech din țară. Prin intermediul conceptului API, aceste parteneriate permit stabilirea de servicii financiare personalizate, implicit experiență semnificativ mai bună a utilizatorului.
Ecosistem financiar – aceste servicii financiare sunt integrate din ce în ce mai mult în platforme care nu sunt tocmai neapărat financiare sau legate de banking. Astfel, utilizatorii se pot întâlni cu interfață financiară pe un magazin online, de exemplu – aceasta arată informații esențiale precum metode de plată, economii și altele.
Care este viitorul plăților digitale în România?
Viitorul plăților digitale în România pare să fie în ton cu restul lumii. Abordarea unei economii digitale este o tendință globală, susținută de aspecte vitale precum plăți în timp real, inițiative open banking, dar și de poziția țării față de aceste ecosisteme.
De exemplu, nu mulți se așteaptă ca România să paveze drumul către o economie fără cash, dar are posibilitatea să facă acest lucru. Rata de penetrare a internetului este de peste 90% în țară, o mare parte din români având acces la internet în permanență. Aspecte precum acesta favorizează abordarea cu ușurință a soluțiilor și opțiunilor de plată digitale.
Se poate vorbi despre o revoluție a plăților digitale în România. Are loc o schimbare fundamentală privind modul în care banii se mișcă în economia țării. Desigur, există câteva provocări substanțiale care trebuie gestionate mai întâi, implicit gestionarea corespunzătoare de noi tehnologii, dar România ar putea deveni cu ușurință un lider în industria FinTech!