(P) Cum să te bucuri de vacanță fără să verifici mereu telefonul

Publicat: 21 iun. 2024, 18:01 Autor: Loredana Dumitrașcu Life
(P) Cum să te bucuri de vacanță fără să verifici mereu telefonul

O vacanță fără companionul nostru preferat de buzunar pare de neconceput. În acest material nu te vom sfătui să te călugărești sau să te izolezi digital, ci doar apelăm la puțină moderație în utilizarea smartphone-ului.

De multă vreme telefonul nostru nu mai este doar modul prin care luăm legătura cu cei dragi sau facem două, trei fotografii, ci a devenit o sursă constantă de noi și noi informații pe care ne este teamă să le pierdem.

Atunci când iei telefonul cu tine în vacanță, fie că deții un iPhone 14iPhone 14 Pro sau poate diverse modele de la alți producători, te confrunți cu riscul de a nu trăi cu adevărat clipa. Dar nu ai de ce să te îngrijorezi prea tare, pentru că suntem aici să te ajutăm cu câteva sfaturi pentru o vacanță mai liniștită, de care îți vei aduce aminte cu drag peste ani.

Observă cu atenție lucrurile din jurul tău

Cel mai ușor mod de a te bucura cu adevărat de vacanță este să fii prezent, fără ca atenția să-ți fie distrasă, în special de cele mai noi știri sau evenimente care se petrec acasă . În loc să faci scroll cu orele pe ecranul generos al smartphone-ului tău, alege să îți folosești simțurile la maximum. Fii mai atent la culori, sunete, forme sau chiar mirosuri. Atunci când interacționezi cu adevărat cu mediul înconjurător, apreciezi momentul într-un mod profund, iar amintirile rămase în urma vizitării unui loc nu rămân doar cele din fotografii. Privește cu atenție clădirile, peisajele și oamenii din jurul tău și bucură-te în mod autentic de prezența lor.

Limitează timpul petrecut pe telefon

Sigur că telefonul tău este un ajutor important atunci când navighezi în locuri necunoscute sau cauți obiective turistice de neratat, dar nu-l lăsa să-ți acapareze toată energia din vacanță. Dacă îți este greu să renunți la a citi toate notificările sau a verifica constant mesajele, setează-ți un timp anume pentru utilizare telefon și limitează-te la acesta. Prin impunerea unor limite clare, îți va fi mult mai ușor să te conectezi cu adevărat cu locurile pe care dorești să le descoperi. Îți sugerăm să setezi două intervale pe zi, în care nu ai planificat deja să explorezi locuri noi.

Prioritizează relațiile cu prietenii și familia

Este deosebit de important să prioritizezi interacțiunile offline în defavoarea celor online. Știm că e dificil să nu rămâi permanent în contact cu cei dragi de acasă, însă poți încerca să comunici în intervale mai scurte de timp. Fă un efort să cunoști mai bine persoanele împreună cu care călătorești sau chiar localnicii pe care îi întâlnești în aventurile tale. Doar așa vei avea parte de o experiență cu adevărat fermecătoare.

Realizează fotografii demne de păstrat

În loc să fotografiezi în grabă orice cadru care îți apare în fața ochilor, acordă mai multă atenție locurilor pe care dorești să le imortalizezi. Încearcă să spui o poveste prin fiecare fotografie pe care o faci. În acest mod, în loc să încarci memoria telefonului cu sute de imagini care nu transmit nimic, rămâi cu amintiri de neuitat, imortalizate pentru totdeauna, numai bune de împărtășit cu prietenii. În plus, ai mai mult timp pentru interacțiunile care contează cu adevărat.

Participă la activități în aer liber

Cel mai simplu mod de a te deconecta de mediul online este să pleci în scurte aventuri pentru care nu ai nevoie de un telefon alături. Drumeții în natură, cumpărături delicioase din piețele locale sau poate o simplă plimbare în liniște pe plajă, toate sunt modalități excelente de deconectare din mediul digital și reconectare la lumea din jur.

Creează-ți un jurnal de călătorie

În loc să tot verifici notificări și e-mailuri, ai putea să revii la un vechi concept precum jurnalul de călătorie, încă popular datorită beneficiilor pe care le aduce sănătății noastre mentale. Scrie-ți gândurile cele mai intense pe o foaie de hârtie și ia-o mai apoi cu tine acasă. Scrierea este o foarte bună modalitate de reflecție și de introspecție. Notează-ți fără ezitare sentimentele și observațiile, pentru a te bucura de ele și mai târziu, peste ani.

Sperăm să ții cont de sfaturile noastre în următoarea ta vacanță și să te bucuri cu adevărat de toate locurile noi pe care vrei să le explorezi, dar și de oamenii pe care îi vei avea alături. Cu toate că telefoanele ne-au îmbunătățit viața în multe moduri, este important să nu uităm să fim cu adevărat prezenți. Doar așa ne putem bucura cu adevărat nu doar de vacanță, ci și de fiecare clipă pe care o petrecem în compania prietenilor și a familiei. Nu numărul de fotografii făcute cu smartphone-ul este important, ci calitatea momentelor petrecute în concediu. Savurează experiențe, nu mesaje sau știri trecătoare.

Publicat: 21 iun. 2024, 18:01 Autor: Loredana Dumitrașcu Life
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. În…...
Pe aceeași temă
×