Nimic nu este mai plăcut decât să ne regăsim liniștea în propria locuință. Ne ajunge stresul trăit zilnic la locul de muncă. De aceea trebuie să ne creăm o atmosferă caldă, primitoare în propria casă. Englezii o numesc “cozzy”, scandinavii îi spun “hygge”. Indiferent de ce denumire are, scopul este același. De a ne face să lăsăm grijile la ușă. Locuința este sanctuarul nostru, locul în care ne simțim cât mai confortabil. Însă acest lucru nu înseamnă a avea doar un pat, un scaun, o masă. Ai nevoie de ceva în plus. De aceea, avem în minte anumite elemente de decor bine alese. Cu cele mai bune idei poți transforma orice spațiu într-un refugiu personal. Totul va trebui să fie perfect pentru tine, pentru familia ta, pentru liniștea personală. Trebuie să optezi pentru texturi moi, culori calde, lumini ambientale și multe alte lucruri. Știm că sună clișeic, însă fiecare detaliu chiar contează. Un sfat bun cu care putem purcede la drum, ar fi acela să ai încredere în instinctul tău. Până la urmă, nimeni nu știe ce te face să te simți bine. Te poți inspira, dar “trust yourself”!
Când ne gândim la liniște, pentru mulți dintre noi amintirea “căminului copilăriei” poate fi cuvântul cheie. Pentru alții, există diverse elemente care îi duc spre căldura care elimina stresul acumulat. În crearea spațiului care să ne fie nouă confortabil, trebuie să menționăm culorile. Acestea joacă un rol foarte, foarte important. Ele dau tonul atmosferei dintr-o încăpere. Tonurile calde, cum ar fi bej, crem, tonurile pământii sau nuanțele pastelate, pot transformă orice încăpere într-un loc primitor. În living, poți opta pentru perne decorative. Sunt în tendințe nuanțele ce au legătură cu portocaliu sau maro. Pentru dormitor, lenjeriile de pat în culori calde pot contribui la inducerea somnului. Trebuie să te gândești intens și la mobilier, ce poate fi un alt element de impact. Iubim cu toții canapelele de culoare verde smarald sau galben ocru. Sunt extrem de plăcute. Dacă sunt confecționate și din catifea atunci sunt și mai apreciate. Pe acestea poți adaugă și câteva perne în culori contrastante. Dacă-ți place designul eclectic, te poți inspira din acesta. Are elemente din toate stilurile, chiar dacă pentru unii poate părea copleșitor.
Nu ne oprim aici cu discuția despre materiale. Textura lor joacă un rol important în senzația de confort. Am vorbit deja despre canapelele din catifea. De fapt, acest material este unul din cele mai apreciate în crearea confortului. Unde mai punem că este și foarte elegant. Optează și pentru covoare pufoase, pături din lână, perdele din materiale naturale. Aceste elemente adaugă un detaliu vizual interesant. Mai mult, contribuie și la crearea unui mediu cald, relaxant. Insistăm asupra unui covor gros, cu o textură plăcută. Poate transformă instantaneu atmosfera. Așază-l în centrul livingului sau lângă pat. Deși multe persoane au renunțat la covoare, credem că lipsa lor aduce ceva “rece” în locuință. Același lucru îl considerăm și când vorbim de perdele sau draperii. Dacă vrei să creezi un loc ce sa fie “acasă” și nu o atmosfera de birou, folosește sfaturile noastre.
Nu putem să uităm această minunată “invenție” pentru pereți. Și nu este vorba despre ceva scos pe piață recent. Tapetul există de secole! Cel de calitate, pe lângă o atmosfera calduroasa, adaugă și stil pereților tăi. Alege modele cu motive florale, geometrice delicate sau texturi care imită elemente din natură. Acestea pot crea un efect vizual plăcut, aducând mai aproape senzația de confort. Dacă dorești un tapet de calitate, caută unul printat dintr-o singură bucată.
Sunt cel mai bine realizate. De asemnea, unele din ele folosesc anumite rășini rezistente la umezeală. Deci, veste bună! Le poți folosi în baie sau bucătărie. Tapetul trebuie să reziste undeva la 15 ani, pentru a nu face schimbări dese. Acest element de decor reprezintă o soluție practică pentru a delimita vizual diferite zone ale casei. Poți crea un colț de lectură sau spațiul de luat masa. Sau poți face un perete de accent doar cu un tapet de calitate.
Nu trebuie să te oprești la ceea ce am spus mai sus. Mai avem câțiva ași în mânecă. Folosește-te de lumina caldă. Vei vedea că spațiul în care locuiești va deveni mai plăcut, mai primitor. Poți folosi lămpi de podea, veioze sau lumânări pentru o iluminare ambientală. Lumânările parfumate, în special cele cu arome precum scorțișoară, vanilie sau lemn de santal aduc un plus de “coziness”.
Pentru serile în care îți dorești liniștite, acestea sunt esențiale. Să nu uităm și de plantele de interior! Chiar și florile proaspete ar trebui luate în considerare. Acestea sunt elemente care fac locuința să fie mai plină de viață. Ficusul, feriga, dracena pot contribui la un loc cald, prietenos. Ghivecele din ceramică, ratan sau lemn trebuie să le înlocuiască pe cele din plastic. Așază-le pe mese, rafturi sau pe pervazurile ferestrelor. Ține cont de necesitățile fiecărei plante în parte.
Nu uita că în decorarea locuinței trebuie să existe și acele obiecte care au semnificație personală. O casă este lipsită de suflet dacă nu are fotografii înrămate, suveniruri din vacanțe, cărți sau colecții de obiecte artizanale. Toate acestea vor aduce aduce personalitate.
Poți crea un colț special dedicat amintirilor. Acolo poți pune fotografiile de familie sau tablourile preferate. Alegerea obiectelor care aduc în peisaj povestea ta vor face că locuința să fie mai primitoare.
Crearea unei atmosfere plăcute implică atenție la detalii, iar acestea trebuie să-ți reflecte personalitatea. Este “obligatoriu” să ai acel loc în care să te simți cu adevărat acasă. Cu puțină creativitate, poți face din casa ta un paradis al relaxării.