(P) Adaptarea ușoară și rapidă la viața dintr-un centru pentru seniori

Publicat: 29 mart. 2025, 13:50 Autor: Loredana Dumitrașcu Life
(P) Adaptarea ușoară și rapidă la viața dintr-un centru pentru seniori

Ai propria familie, dar în același timp, cineva drag ție, ajuns la o vârstă înaintată, are nevoie de prezența ta zilnică, pentru a te asigura că are parte de îngrijirea corespunzătoare! Ori poate că ești plecat/ă peste hotare și în țară ți-au rămas părinți sau bunici de care nu mai are nimeni grijă?

Sunt două situații destul de des întâlnite, iar pentru acestea există și o soluție: internarea celui drag ție într-un centru specializat. Nu înseamnă că acesta va fi abandonat acolo, deși poate la prima vedere, așa pot fi percepute lucrurile din exterior. Știm prea bine despre toate neliniștile care te încearcă, sunt perfect normale.

Trebuie să găsești o locație unde acesta este bine îngrijit, condițiile sunt excelente și există posibilitatea participării la unele activități recreative, dar și tratamente de specialitate. De asemenea, nu uita că este nevoie de o adaptare la viața într-un astfel de centru, iar pentru asta venim noi pentru tine cu unele recomandări care v-ar putea fi utile, atât ție, cât și seniorului tău.

O atitudine pozitivă contează enorm

Mutarea celui drag ție într-un centru de specialitate rezervat seniorilor nu este niciodată ușoară, nici pentru tine, dar nici pentru el. De fapt, poate fi privită ca un fel de provocare emoțională, una care poate fi destul de copleșitoare.

De aceea, dacă este posibil, discută cu cel drag ție despre motivele care stau la baza internării lui într-un camin de batrani și asigură-te că înțelege că este pentru binele lui.  Această schimbare este una care îi aduce mai aproape multe părți bune, precum siguranță, asistență medicală și companie, iar conștientizarea acestui fapt poate duce la reducerea neliniștii și la o acomodare mai ușoară.

Personalizarea spațiului

O adaptare mai ușoară ar putea fi dată de faptul că ai putea să îi creezi în cadrul centrului un spațiu mult mai familiar. Discută cu conducerea căminului despre posibilitate de a-i aduce aici unele obiecte personale precum fotografii cu cei dragi, o pătură preferată, cărți sau anumite obiecte de decor care au o valoare sentimentală pentru seniorul tău. Faptul că noul loc îi amintește de casa în care a locuit mai înainte și unde se simte în largul său îi va da un sentiment de confort și siguranță.

Menținerea legăturii cu familia

Dacă ai ajuns să îți internezi persoana dragă ție într-un astfel de cămin de bătrâni, nu o abandona acolo. Pentru a evita sentimentul de izolare care apare firesc în astfel de cazuri, specialiștii în domeniu sunt de părere că seniorii trebuie să păstreze legătura cu cei dragi.

Vizitele regulate, apelurile telefonice sau video sunt metode prin care acesta este conștient că este iubit, apreciat, că părerea lui contează încă în multe dintre deciziile care privesc familia.

Participare activă la activitățile organizate în cadrul căminului

Implicarea în activitățile organizate de cămin este una dintre cele mai eficiente metode de integrare a seniorului tău. Izolarea nu face bine, așa că încurajează-l să renunțe la acea solitudine și să se implice mai mult, pentru că este în avantajul lui.

Nu contează dacă este vorba despre jocuri de societate, exerciții fizice, ateliere creative sau activități culturale, acestea sunt tot atâtea oportunități de socializare și îl ajută să își mențină un stil de viață activ. Ca o mică paranteză, să știi că nu sunt deloc puține cazurile când au avut loc chiar și căsătorii între doi rezidenți ai unui cămin de bătrâni, ceea ce ne spune multe despre relațiile interumane.

Prietenia face adaptarea mai ușoară

Adaptarea devine mai ușoară atunci când vârstnicii ies din carapace după cum se zice și își fac prieteni în noul mediu. Socializarea cu colegii de cămin este cea care le aduce mai aproape acel sentiment de comunitate și apartenență.

Singurătatea este o boală grea, în special la vârsta a treia, iar mulți dintre cei dragi nouă nu mai au prieteni, pentru că s-au mutat, au încetat din viață sau poate chiar au fost internați într-un astfel de centru. Nici tu nu poți ajunge zilnic la ei, pentru a le ridica moralul și a-i ajuta să evite depresia.

Internarea într-un astfel de centru poate fi cea mai bună modalitate de a socializa din nou, și vei vedea cum acel bătrân apatic parcă simte din nou acea poftă de viață.

Program zilnic bine organizat

La fel ca în cazul copiilor, și pentru seniori, o rutină zilnică este de neînlocuit pentru menținerea unui echilibru și la reducerea anxietății. Un program regulat de mese, activități și odihnă îi face pe aceștia să simtă stabilitate și previzibilitate, ceea ce este benefic pentru adaptarea lor mai ușoară.

Comunicarea deschisă cu personalul

Pentru ca adaptarea să fie mai ușoară, vârstnicii nu ar trebui să se simtă inconfortabil atunci când este necesar să discute cu personalul de la căminul de bătrâni, pentru a le vorbi acestora despre cerințele și preocupările lor.

Răbdare, cât mai multă răbdare

Ca oricare altă schimbare și aceasta implică mult timp și răbdare. Acceptarea faptului că lucrurile pot fi diferite, dar nu neapărat în sens negativ, contribuie enorm la reducerea stresului. Atât tu, cât și seniorul internat într-un cămin de bătrâni trebuie să se axeze pe găsirea aspectelor pozitive și adaptarea la noul stil de viață. În acest fel, procesul de acomodare va fi mult mai rapid.

În orice caz, tu trebuie să fii pregătit/ă, pentru că de multe ori acesta durează destul de mult, dar și situația inversă este destul de des întâlnită. Discuțiile cu un psiholog, cu alți rezidenți sau cu membrii familiei sunt metode care îi ajută pe cei vârstnici să înțeleagă mai bine emoțiile și trăirile pe care le simt și în acest fel și adaptarea este mai lină.

Nu a spus nimeni că este ușor, dar nici imposibil. Este nevoie de o bună colaborare cu conducerea centrului, personalul, dar și o bună comunicare între tine și cel drag ție, care pentru binele lui, trebuie internat într-un cămin de bătrâni.

Publicat: 29 mart. 2025, 13:50 Autor: Loredana Dumitrașcu Life
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. În…...
Pe aceeași temă
×