Prazul este o leguma sanatoasa si bogata in minerale si vitamine, cu multiple beneficii asupra organismului uman. Are proprietati exceptionale ce merita a fi cunoscute de cat mai multi:
Se spune ca prazul este originar din Orientul mijlociu si ca este folosit in bucatariile europene si asiatice de peste 3000 de ani. Si pe buna dreptate! Prazul este o leguma sanatoasa si bogata in minerale si vitamine, cu multiple beneficii asupra organismului uman.
Are proprietati exceptionale ce merita a fi cunoscute de cat mai multi. In retetele medicale, prazul poate fi preparat in urmatoarele feluri:
Pentru scăderea colesterolului: se taie fin 2-3 tulpini de praz bine spălate, se pun la macerat zece zile într-un litru de vin alb, apoi se strecoară şi se bea în fiecare zi un păhărel după-masa de dimineaţă.
Pentru acnee: se stoarce un praz fraged în storcătorul de fructe sau se dă prin maşina de tocat, sucul obţinut se strecoară printr-un tifon steril ce se poate amesteca şi cu 50 ml. zer; se obţine o loţiune cu care se vor tampona zonele afectate după spălarea tenului cu un săpun neutru; se lasă să acţioneze 30 de minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă.
Pentru tuse (sirop): se pun trei tulpini de praz la fiert în apă cât să le acopere; când se înmoaie bine se zdrobeşte prazul şi se adaugă în amestec două linguri de miere, se ia o lingură din această poţiune la fiecare apariţie a simptomului de tuse.
Pentru boli renale: o tulpină de praz mărunţit se fierbe într-un litru de apă timp de 8-10 minute; se beau 2-3 căni pe zi pe parcursul a 2-3 luni, neîndulcit.
Sursa: doctorulzilei.ro.