In sfarsit, ceva merge bine si la noi in Romania!
Orasul Oradea s-a reinventat cu ajutorul a sute de milioane de euro, finantari nerambursabile. Orasul a ajuns in fruntea listei topului oraselor care au luat fonduri europene in ultimii ani. Transformarea este majora si extrem de vizibila!
Centrul orasului Oradea, adica in Piata Unirii, s-a schimbat complet. Banii au fost investiti aici si in zona Bailor Felix. Milioane de euro au fost folositi pentru a dezvolta zona turistica, informeaza businessmagazin.ro.
In 2017, Oradea a atras sute de mii de turisti. Baile Felix au fost destinatia aleasa de o buna parte din ei. De la an la an, numarul turistilor creste in aceasta zona. Multi romani, maghiari si austrieci vin aici pentru vacante.
Investitiile se ridica la 50 milioane de euro in 2015. 2 milioane au fost alocate pentru Piata Centrala. Bugetele au vizat si trasee pietonale, restaurarea Palatului Vulturul Negru sau punctul de belvedere Ciuperca.
„Oradea este oricum un oraş cu un mare potenţial turistic, iar în apropierea sa se află staţiunile balneare Băile Felix (numărul unu în România ca dimensiune) şi Băile 1 Mai. Faţă de alte regiuni, în Oradea a fost o colaborare excelentă între autorităţile locale şi mediul privat”, sustine Traian Bădulescu, consultant în turism.
„Succesul Oradei a constat, în mare parte, în coerenţa investiţiilor şi gradul mare de absorbţie al fondurilor europene. După constatarea potenţialului turistic propriu, recomand oricărei alte regiuni să înfiinţeze o asociaţie de promovare turistică, pe baza unui parteneriat public-privat, şi să încerce să absoarbă fonduri europene şi să atragă investiţii în infrastructură; fără a neglija promovarea turistică, evident“, sustine Badulescu.
Din banii europeni a fost modernizata si lungita pista aeroportului din Oradea. A fost restaurata si Cetatea Oradea, cel mai important obiectiv turistic din oras. Proiectul a costat 19 milioane de euro. Renovarea cuprinde: o suprafaţă de peste 25.000 mp de clădiri reabilitate, 306 încăperi amenajate şi peste 9.000 de vizitatori în 2015.
Aquaparc Nymphea este cel mai complex şi modern proiect amenajat pe o suprafaţă de 6,7 ha. E cea mai mare investiţie publică din România. Are o valoare de peste 20 de milioane de euro, jumătate din fonduri europene. A fost renovata si Sinagoga Zion, cu suma de 1,5 milioane de euro.
Gradina Zoologica Oradea a fost supusa unui proces de renovare. Bugetul alocat a fost de 4,5 milioane de euro. „Oradea reuşeşte, ca şi Clujul, să atragă investiţii în general, precum şi evenimente. Oradea este ajutată, evident, şi de poziţionarea ei, la graniţa de vest a ţării, care atrage investiţiile străine şi poate fi considerată şi ‘poartă turistică a României’.
Subliniez că Oradea este singura localitate din România care face parte din reţeaua Art Nouveau, alături de Barcelona, Nancy, Viena sau Budapesta. Însă, pe de altă parte, atât reprezentanţii sectorului public, cât şi ai celui privat, au fost şi sunt buni manageri şi au reuşit să atragă fonduri europene şi investiţii”, mai adauga Badulescu.