Ca să realizați de unde a venit Oprah Winfrey ca să fie cine este și câte a avut de recuperat, cel mai reprezentativ este exact momentul de la nașterea ei: când părinții au botezat-o, au avut-o în minte pe Orpah, un personaj feminin din Biblie, dar din cauză că scrisul și cititul nu era punctul lor forte și nici restul comunității nu excela la citate din clasici, toată lumea din casă și cartier a știut-o de la început drept ”Oprah”. Dar, unde se termină literele și capacitatea de citire a unui om, începe povestea unei lumi întregi.
Mozart când era la grădiniță, violată repetat în școala primară
Ca să nu repete greșelile înaintașilor, bunica lui Oprah aproape că a forțat-o pe aceasta să învețe să scrie și să citească. Ultima parte a reușit-o ca un veritabil Mozart al lecturilor, la doi ani și jumătate. Până la grădiniță, Oprah era deja un copil minune. Nu ne credeți? Ei bine, aflați că, în prima zi de grădiniță, a scris un bilețel de mâna educatoarei în care îi explica acesteia că nu poate să participe la cursurile preșcolare, deoarece ea este un elev de clasa întâi, de fapt. A fost primită în clasa I și, după acel an, promovată direct într-a treia. Oprah creștea într-un an cât alții în trei și problemele cu greutatea nici măcar nu începuseră încă!
Altele aveau să fie problemele copilului Oprah. La nici 7 ani, s-a mutat împreună cu mama și cei doi frați vitregi într-un ghetou extrem de rău-famat. Dintr-un copil răsfățat și dat exemplu pozitiv de toți cunoscuții, Oprah s-a transformat într-unul timid, fiind abuzată sexual de un verișor, un unchi și doi prieteni apropiați ai familiei, începând cu vârsta de 9 ani. Au trecut patru ani de chin și traume până ca mama ei să accepte să o trimită înapoi la tată, în Nashville.
La 24 de ani, Oprah a găsit curajul să convoace o reuniune de familie în care le-a spus deschis apropiaților despre violuri. Nimeni nu a crezut-o. ”Am ales să nu fiu mamă pentru că nimeni nu mi-a fost mamă mie”, avea să declare mult mai târziu, dezamăgită de aceste reacții, care au pus capac abuzurilor suferite. Cu toate acestea, recunoaște și acum că îi datorează enorm tatălui ei, care s-a ocupat de creșterea micuței de când aceasta a avut 13 ani.
”Tatăl meu mi-a salvat viața”, avea să declare o Oprah Winfrey deja celebră, în repetate rânduri, de cele mai multe dăți cu lacrimi în ochi. Impunându-i acesteia un program foarte strict și fiind implicat serios în educația copilului său natural, Vernon Winfrey a transformat-o pe Oprah într-un elev sclipitor, unul cum se anunța de la grădiniță că va fi, de altfel, dar care păruse că a ratat complet startul: Oprah s-a înscris și conducea grupurile de dezbateri și teatru, era șefa consiliului elevilor și a câștigat numeroase burse, ba chiar și un concurs de Miss organizat de un post de radio local din Nashville. Și, dacă nu credeți că aspectul contează, aflați că acel Miss câștigat i-a adus viitorului super-star al Americii primul ei job. Avea doar 17 ani.
A devenit primul coprezentator de culoare din istoria radiourilor americane. Cu această experiență în spate, aproape 10 ani petrecuți la radioul local, Oprah s-a mutat în Chicago în anul 1983, unde a preluat o emisiune TV care nu mergea deloc bine, practic necunoscută, și, schimbându-i unghiul de abordare, a transformat-o într-un show de mare succes. Avea deja 29 de ani și nimeni nu auzise încă de ea. Dar asta se va schimba curând.
La scurt timp, a semnat un contract pe patru ani de aproape un milion de dolari. Evident, a bătut și recordul de ”prima prezentatoare de culoare de la televizor”, nu mult mai târziu reușind încă unul: primul afro-american miliardar.
În 1985, Oprah face un nou pas curajos în carieră, înscriindu-se la o audiție pentru rolul Sofiei, din ”Culoarea purpurie” (film care avea să devină un clasic). Obține rolul, iar performanța ei actoricească este ”șocant de bună”, cum avea să observe un reputat critic, având în vedere . Nu a fost singurul critic de film încântat de actrița Winfrey. Aceasta a fost nominalizată la Globul de Aur și la Oscar pentru acel rol.
Grație popularității obținute rolului din ”Culoarea purpurie”, un an mai târziu, în 1986, Oprah semnează contractul care îi va schimba viața și, odată cu ea, va schimba întreaga Americă: primește propriul ei talk show, The Oprah Winfrey Show, și a făcut un profit de 125 de milioane de dolari în primul an de difuzare.
Până în anul 1993, emisiunea lui Oprah se extinsese în toate statele Americii și în alte 64 de țări din restul lumii (nemaivorbind câte încercări de copiere s-au comis doar în România). Astfel, Winfrey devenea cel mai bine plătit prezentator din istoria televiziunii. De-a lungul anilor, a intervievat în emisiunea ei numeroase personalități, practic pe toate, inclusiv câteva care refuzau cu încăpățânare să ofere interviuri oricui altcuiva.
Un episod care spune practic totul despre popularitatea ei timpurie s-a petrecut în 1992, când Oprah a invitat-o la ea în emisiune pe Marianne Williamson, o necunoscută care scrisese o carte ”de real insucces”. În săptămâna care a urmat emisiunii, Williamson a vândut 350.000 de exemplare ale cărții, stabilind un record pentru orice fel de carte, la momentul respectiv, în America.
În anii care au urmat, Oprah a creat mai multe companii proprii și toate au avut un succes imediat, unele (precum Harpo Entretainment, casa ei de producție) nemaivăzut. De-a lungul carierei, Oprah Winfrey nu doar că a atins pragul psihologic (adică nivelul ăla la care intrăm noi în depresie) de un miliard de dolari, dar a făcut și președinți, a (re)inventat și a dărâmat branduri și a scris nu una, ci mai multe rețete de succes. Per total, nu doar că a schimbat lumea, ci a devenit reprezentantul unei întregi populații, cea a americanilor de culoare, căreia i s-a arătat că, vorba lui Obama la celebra campanie din 2008, ”da, se poate”.