Craciunul este o sarbatoare care ofera un prilej de fericire, in plus, tuturor copiilor si reaminteste adultilor despre valorile importante, precum daruirea si altruismul. Sarbatoarea Nasterii Domnului si Mos Craciun au adunat, pe intreaga Planeta, diverse obiceiuri si traditii.
Daca in alte tari copiii il asteapa cu bucurie pe Mos Craciun, care este darnic si bun, micutii din Austria nu le impartasesc deloc nerabdarea de a-l cunoaste pe batranelul cu barba ninsa. Copiii din Austria isi petrec Craciunul cu frica lui Krampus, un demon despre care se spune ca apare doar in aceasta perioada si ii bate cu o nuia pe copiii care au fost rai.
Norvegia, ținut de basm în perioada iernii, datorită ninsorii ca în povești, este locul în care curățenia generală înainte de Ajun nu există. Mai mult decât atât, toate măturile din casă sunt ascunse pentru a nu fi furate de vrăjitoare.
În Italia, Crăciunul începe cu opt zile înainte și este cunoscut sub denumirea de ”Novena”. Copiii merg din casă în casă să recite poezii și să cânte, însă darurile le primesc de-abia pe 6 ianuarie. Conform tradiției, cadourile sunt aduse de o vrăjitoare urâtă, dar bună, numită Befana. Ea aduce darurile pe coșul casei sau pe geam.
În Suedia, este reprezentat ca un pitic îmbrăcat în roșu, cu barbă albă, mare amator de orez cu lapte, tradiționala mâncare suedeză de Crăciun.
În Islanda vin treisprezece Moși Crăciuni! Cu 13 zile înainte de Crăciun, primul Moș Crăciun coboară din munți, ocolește fiecare casă și apoi pune dulciuri în ghetuțele copiilor, în vreme ce aceștia dorm. Dacă au fost cuminți, copiii primesc dulciuri, mandarine, lozuri în plic, iar dacă au fost răi, sunt recompensați cu un cartof. A doua zi, cel de-al doilea Moș vine în oraș și tot așa până la 25 decembrie, când moșii se întroc pe rând, la casele lor de pe muntele înghețat.
În Rusia, Moş Crăciun (”Babuşka”) este însoţit de Albă-ca-Zăpada (”Snegurocika”), iar copiii primesc prăjituri şi jucării, printre care celebrul set de păpuşi ”Matrioşka”.
În Groenlanda, rețetele tradiționale de Crăciun nu sunt pentru cei slabi de înger. Spre exemplu, se mănâncă Mattak – piele crudă de balenă, servită cu grăsime. O altă „delicatesă” pe care doar localnicii o apreciază este Kiviac: 500 de păsări de talie mică, asemănătoare pinguinilor, introduse într-o piele de focă și lăsate la fermentat timp de 6 luni.