Scandal la Teatrul Național. Piesa de teatru „Proorocul Ilie”, care a debutat pe 14 februarie, la Teatrul Național din București, a stârnit o adevărată Revoluție Culturală în mediul online, în rândul credincioșilor, dar și în cea a Înalților Prelați. Spectacolul, regizat de Botond Nagy, abordează teme sensibile precum ura rasială și fanatismul și este inspirat dintr-un studiu al sociologului Włodzimierz Pawluczuk, care analizează fenomenul profetului Ilya.
Cu profundă indignare, constatăm că Teatrul Național București (TNB), o instituție finanțată din bani publici, a ales să își bată joc de credința creștin-ortodoxă, denaturând spiritualitatea profundă a acesteia într-un spectacol care calcă în picioare valorile morale și identitatea națională.
După cum spun studiile, România este a patra țară din lume ca număr de ortodocși: numărând peste 18 milioane de credincioși.
“Creștinismul reprezintă baza culturii şi civilizaţiei româneşti. El este elementul esenţial al identităţii noastre. România nu poate fi separată de sensul existenței sale ca naţiune creştină. Conservarea şi afirmarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi spirituale româneşti sunt strâns legate de creştinism.” Ziarul Lumina
Îndreptându-ne spre Sfinții Părinți, există multe cântări bisericești dedicate acestora, iar unele dintre cele mai cunoscute sunt Apolitikionurile, care sunt imnuri ce celebrează viața și activitatea sfinților. Aceste cântări au o structură specifică și sunt interpretate în cadrul slujbelor religioase.
Troparul Sfinților Părinți din Sfântul Munte Athos este o cântare psaltică. Muzica psaltică cu o istorie de peste 1500 de ani numită și Cântarea bizantină, gen muzical unic transmis până în zilele noastre de Biserica Ortodoxă, a fost inclusă în anul 2019, pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO.
Acest troparul al Sfinților Părinți din Sfântul Munte Athos se cântă în fiecare duminică la Sfânta Liturghie.
Troparul face parte din cântarea liturgică compusă de Sfântul Nicodim Aghioritul iar în spectacolul “Proorocul Ilie”, versurile cântate au fost luate în batjojocură și denigrare asupra credinței ortodoxe, fiind asociate cu scene obscene, ce indică nuditate sexuală și calomniere la adresa credinței ortodoxe, patrimonial cultural creștin al României.
Scandal la Teatrul Național. TEATRUL NAȚIONAL SFIDEAZĂ CREDINȚA CREȘTINĂ ȘI VALORILE ROMÂNIEI
Opinia publică consideră această piesă de teatru ca fiind o lucrare caracterizată de blasfemie, completând că este o reprezentare rușinoasă a credinței.
Producția teatrală prezintă povestea unui grup de oameni care se desprind de Biserica Ortodoxă Greacă, încercând să-și construiască propria comunitate.
Scenariul controversat, însă, a generat critici dure, internauții considerând că ar fi fost deosebit de inadecvat, mai ales în contextul Postului Mare al Paștelui, post care precede sărbătoarea Învierii Domnului.
TEATRUL NAȚIONAL – O INSTITUȚIE PUBLICĂ ÎMPOTRIVA CREDINȚEI CETĂȚENILOR SĂI?
Este inacceptabil ca o instituție culturală finanțată din banii românilor să promoveze spectacole care atacă tocmai valorile fundamentale ale acestui popor. Teatrul Național București nu este o scenă pentru denigrarea ortodoxiei, ci ar trebui să fie un pilon al culturii autentice, care respectă identitatea națională și spiritualitatea poporului român.
🔥 ROMÂNIA ESTE O ȚARĂ CREȘTINĂ – NU ACCEPTĂM SFIDAREA VALORILOR NOASTRE! 🔥
Această tentativă de denaturare a credinței nu poate fi tolerată! Cerem retragerea imediată a acestui spectacol ofensator și asumarea răspunderii de către conducerea TNB pentru promovarea unei asemenea blasfemii!
🛑 CULTURA NU ÎNSEAMNĂ SFIDARE! TEATRUL NAȚIONAL TREBUIE SĂ RESPECTE CREDINȚA ROMÂNILOR! 🛑
Biroul de Presă al Patriarhiei Române transmite un punct de vedere referitor la piesa de teatru „Proorocul Ilie”, considerând că echipa de producție a piesei și directorul Teatrul Națională au ales să folosească simboluri religioase într-un context totalmente nepotrivit, prejudiciind valoarea lor spirituală.
„Orice manifestare culturală este benefică și educativă în măsura în care respectă, fără a deforma, simțul sacrului. Folosirea simbolurilor religioase în mod inadecvat, fără a prețui înțelesul lor liturgic și moștenirea lor spirituală pentru istoria și cultura universală, nu poate reprezenta o valorificare creștină a acestora.” Respectarea simbolurilor creștine constituie un act deopotrivă spiritual și cultural important și necesar într-o lume tot mai secularizată și înclinată spre o interpretare lipsită de discernământ a vieții spirituale.Prin urmare, luăm act cu mâhnire de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creștine în timpul interpretării piesei de teatru „Proorocul Ilie” și sperăm ca, pe viitor, manifestările culturale să continue să respecte dimensiunea sacră a acestora, fără a prejudicia în vreun fel valoarea lor spirituală.”, se arată în comunicatul de presă transmis,ieri, de către Patriarhia Română.
Mina Cristiana, Președintele Asociației Culturale “Armonia lu’mina” își arată la rândul ei indignarea cu privire la acest episod și cere cu fermitate un punct de vedere oficial din partea Ministerului Culturii și a Comisiei de Cultură a Parlamentului României.
In plus:
„Este inadmisibil să se întâmple așa ceva. Din postura de Președinte al Asociației Culturală “Armonia lu’mina” cer în mod public demisia directorului Teatrului Național din București. Activitatea mea în cadrul Asociației “Armonia lu’mina” are ca misiune promovarea muzicii bizantine, a valorilor creștine, a patrimoniului religios și cultural ortodox al României. Ceea ce se întâmplă din 14 februarie pe scena TNB prin punerea în scenă a acestei piese de teatru este o blasfemie, un atac direct asupra valorilor religioase, iar lucrurile nu pot rămâne așa.”, declară Mina Cristiana
Muzica bizantină, asociată tradițional cu Biserica Ortodoxă, este un gen muzical sacru care folosește melodii și armonii specifice, adesea fără acompaniament instrumental. Această muzică susține și acompaniază slujbele religioase, cântările liturgice și imnurile dedicate sfinților, inclusiv Sfinților Părinți.
Asociația Culturală “Armonia lu’mina” a fost fondată în anul 2023 și are ca obiectiv cheie Promovarea muzicii bizantine și a valorilor creștine.
Scandal la Teatrul Național. Din proiectele Asociației menționăm:
Anul trecut, “Caravana Creștină” a promovat muzica bizantină,educația creștină și comuniunea spirituală în 6 orașe din România (Arad, Constanța, Craiova, Brașov și Ploiești;București) parcurgând 2,490km în 49 de zile pentru a răspândi valorile creștine.
Sub deviza „Unitate prin muzica bizantină și tradiție ortodoxă”,turneul național caritabil „Caravana Creștină”, proiect cultural al Asociației Culturale, Armonia lu’mina, are ca obiectiv să aducă împreună credincioși din toate colțurile țării pentru a celebra valorile spiritualității ortodoxe prin muzică, conferințe și expoziții tematice.
Ediția a doua, “Caravana Creștină 2025” ce are ca temă „Rugăciune și Tămăduire” va avea loc în prima destinație, la Constanța pe 12 aprilie, urmând să continue călătoria în București, 23 aprilie, Ploiești 23 mai, București 31 mai și Iași, iulie 2025.
Proorocul Ilie, spectacol TNB. Foto: Florin Ghioca