Nu scăpăm de vremea rea! Cod galben de ploi și vânt puternic în întreaga țară!

Publicat: 17 May. 2021, 11:16 Arhiva
Nu scăpăm de vremea rea! Cod galben de ploi și vânt puternic în întreaga țară!

Vremea se strică din nou! Meteorologii au emis două avertizări cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și de intensificări susținute ale vântului în întreaga țară. 

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ –  COD GALBEN

Intervalul: 17 mai, ora 15:00 – 18 mai, ora 06:00
Zonele afectate: conform textului și hărții;
Fenomene: instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului

       În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină.

       În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și, pe arii restrânse, 35…50 l/mp, îndeosebi în Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali.

       Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze de 55…60 km/h și în special în zona montană înaltă peste 70…80 km/h, iar în timpul ploilor, trecător va lua aspect de vijelie.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ – COD GALBEN

Intervalul: 18 mai, ora 06:00 – 18 mai, ora 23:00
Zonele afectate: conform textului și hărții
Fenomene: intensificări susținute ale vântului, cantități de apă însemnate

         Pe parcursul zilei de marți (18 mai) vântul va prezenta intensificări susținute în majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50…60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia și Muntenia 70…80 km/h. La munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăși 80…100 km/h.

        În Munții Apuseni, în zona Carpaților Orientali și în nordul și nord-vestul teritoriului (județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița, Mureș, Suceava, Botoșani și Iași, precum și în zona de munte a județelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita și Neamț) va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp și izolat 35…40 l/mp. Notă: La munte, la peste 1800 m altitudine, vor fi şi precipitaţii mixte.

Sursa foto: ANM, Pexels.com

Publicat: 17 May. 2021, 11:16 Arhiva
Pe aceeași temă