Schimbări radicale în Codul Rutier din 2024! Șoferii riscă să rămână fără permis timp de zece ani dacă încalcă legea.
Noua lege, care intră în vigoare din 2024, vine ca o extensie a „Legii Anastasia”, adoptată în această vară. Măsura prevede sancțiuni drastice pentru șoferii găsiți vinovați de conducerea vehiculelor în stare de ebrietate sau aflați sub influența substanțelor interzise.
Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, șoferii riscă să rămână fără permis timp de până la zece ani dacă o încalcă. Legea a primit sprijin unanim în Senat, cu 101 voturi în favoare și niciun vot împotriv, și nu numai că interzice redobândirea permisului pentru șoferii condamnați, ci prevede și pedeapsa cu închisoarea pentru cei care, fiind sub influența substanțelor interzise, provoacă accidente mortale.
Această măsură a fost adoptată în urma numărului mare de accidente rutiere din România. Rata accidentelor mortale din țara noastră este cea mai mare din Europa, iar cu noua lege se dorește șosele mai sigure atât pentru șoferi și pasageri, cât și pentru pietoni.
Poliția Rutieră vine în sprijinul măsurilor de prevenție pe drumurile publice prin programe de educație rutieră, prin care se dorește creșterea conștientizării cu privire la consecințele consumului de alcool sau droguri înainte de a conduce un autovehicul. De asemenea, vorbim și despre o supraveghere riguroasă, mai ales în zonele de risc crescut de accidente, și sprijin acordat familiei victimelor, care include și compensații materiale.
Conducătorii auto trebuie să se asigure că-și echipează vehiculele corespunzător condițiilor meteo. Conform legii, autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă. Omiterea montării acestora atrage amenzi usturătoare, asta pe lângă pericolele la care se supun – pe ei și pe ceilalți participanți la trafic – conducând astfel pe drumurile publice.
De asemenea, șoferilor nu trebuie să le lipsească săculeții cu nisip și lopata din portbagaj. Aceștia sunt obligați prin lege să aibă în portbagaj respectivele obiecte pentru a trece peste situațiile neplăcute, precum înzăpezirea.
Conform legii în vigoare din 26 ianuarie 2023, conducătorii auto surprinși în trafic fără aceste accesorii riscă amenzi care ar putea ajunge până la 2.900 de lei și între 9 și 20 de puncte. Totodată, Poliția Rutieră este autorizată să le rețină certificatul de înmatriculare, iar șoferii care încalcă legea vor primi în schimb o dovadă temporară fără drept de circulație.
SURSA FOTO: Social Media