Noi decizii în contextul crizei Covid-19! Nelu Tătaru: ”Dacă se impune va fi şi o prelungire a stării de alertă”

Publicat: 03 Jul. 2020, 10:28 Arhiva
Noi decizii în contextul crizei Covid-19! Nelu Tătaru: ”Dacă se impune va fi şi o prelungire a stării de alertă”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, au susținut declaraţii de presă, după o şedinţă la Palatul Victoria, în contextul crizei Covid-19.

Cele mai importante declaraţii:

Nelu Tataru: Referitor la deciziile constitutionale aparute ieri tin sa mentionez ca lucram la un proiect de lege, si cer partilor implicate sa contribuie.

Tot ce tine de carantina raman ca recomandari. Recomand corpului medical ca fiecare pacient sa primeasca explicatii referitoare la carantina, izolare la domiciliu, pandemie.

Recomandarea de izolare nu e strict medicala. Izolarea de pana la 14 zile este cea care a dus la rezultatele actuale. Acum avem o rata de transmitere de 1,4. Acea izolare, pe care am pastrat-o si noi, ramane de baza. Este pentru tot ce inseamna familie, varstnici din familie, persoane din jurul nostru.

Ramane valabila partea din codul penal referitoare la zadarnicirea combaterii bolilor. Ne pregatim pentru un proiect legislativ pe care il vom promova in sedinta de saptamana viitoare. Boala, carantina, izolare, tratament si izolare.

Recomandarile care nu sunt conforme, suntem in masura sa le reasezam elgislativ, dar avem nevoie de cooperarea dumneavoastra, de corpul medical, pentru a lupta cu incertitudinile. Internarea persoanelor simptomatice este absolut necesara in vederea identificarii si ziolarii anumitor focare. In continuare avem focare in desfasurare. Tine doar de noi si de spiritul civic, de cooperarea populatiei civile, sa reusim sa combatem pandemia.

Bogdan Despescu: Au fost stabilite mai multe masuri. Fortele de interventie au fost dirijate spre zonele de interes. Reprezentanti ai protectiei consumatorului au fost trimisi pentru a verifica activitatile comerciale. Actionam cu prioritate in zona litoralului, in ideea de a acoperi zona sfarsitului de saptamana in special, cand multi cetateni sunt acolo. Vom transmite un numar de telefonTelverde. Nu vrem sa dam sanctiuni, dar le vom da unde si cand e cazul.

Nelu Tataru: Evaluarea pacientului se face de medicul curant, care decide daca e cazul ca pacientul sa fie externat sau nu.

Publicat: 03 Jul. 2020, 10:28 Arhiva
Pe aceeași temă