Povestea lui Nicolae Feraru care se recomanda cu mandrie tigan lautar poate fi si un scenariu de film si o lectie de viata despre reusita. Nicolae Feraru a cantat si pentru Ceausescu, dar si pentru Obama. I-a incantat si pe saraci, dar i-a distrat si pe participantii la campaniile electorale de peste ocean.
In 1994, Nicolae Feraru s-a mutat in Chicago si a inceput o alta viata. Si-a dus cu el talentul mostenit de la tatal sau si astfel a reusit ca faca auzite, cunoscute si indragite melodiile la tambal.
Talentul romanului a fost recunoscut insusi de Presedintele Americii Barack Obama care i-a trimis lui Feraru o scrisoare semnata de mana care suna asa: „Draga Nicolae, felicitari pentru premiu. Artele traditionale si populare au puterea de a ne largi orizonturile si de a ne imbogati viata.
Ne tin uniti si ne amintesc ca facem parte din aceeasi rasa umana. Sper ca esti mandru de contributia ta la perpetuarea artei in America”. Aceasta e cea mai inalta distinctie culturala acordata unui artist pe teritoriul Statelor Unite.
Intrebat de ce crede ca a primit distinctia de la Presedintele Americii, nicolae Feraru a raspuns glumet, in stilul sau caracteristic: „in primul rand sunt de aceeasi culoare cu el si in al doilea rand cand m-a intrebat daca stiu ceva engleza m-a intrebat how are you si eu i-am spus „haoleo”.
Nicolae Feraru e singurul roman care a primit vreodata aceasta distinctie. Desi departe de tara nu si-a negat traditiile si a continuat acolo, peste oceean sa cante la acelasi instrument ca tatal, ca bunicul, ca tot neamul lui.
Citeste si: