Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, a oferit vineri explicații vis-a-vis de pacienții români care suferă de cancer și stau la cozi pentru consult și rețetele medicale.
Este vorba despre cozile care s-au format pe sute de metri la Institutul Oncologic din Cluj. Acolo s-au strâns mai mulți pacienți din mai multe județe pentru triajul epidemiologic și a testului pentru Covid-19, la începutul săptămânii.
„Vom face niște verificări în teren și vom putea spune. Din câte știu, nu doar la Cluj, ci peste tot, tot ce înseamnă pacient cronic, pacient oncologic chemat la un control, chemat la o evaluare trebuie să aibă o programare, trebuie să fie cu oră, ca să fim siguri că acel pacient nu vine să stea în poartă și acel medic coboară să vadă acel pacient”, a spus Tătaru, vineri, aflat într-o vizită la Spitalul din Alba, potrivit Gândul.ro.
Un pacient a mărturisit că soția lui are o tumoare și este nevoită să facă tratament la trei săptămâni. Trebuia să facă și testul pentru coronavirus, au stat 3 ore la coadă, dar au fost trimiși în altă parte și s-a creat îmbulzează și nimeni nu a mai respectat distanța socială impusă.
„Am venit cu soția care are o tumoare și trebuie să facă tratamentul la trei săptămâni. Iar cu o zi înainte trebuie să facă testul COVID. Am stat trei ore la cortul unde se face testul, iar după o oră ni s-a spus să mergem la alt cort, iar toată lumea s-a îngrămădit dincolo, nu s-a mai respectat nimic, nicio ordine și nicio distanță”, a spus un bărbat, potrivit sursei.
Ministrul Sănătăţii a vorbit despre al doilea val al epidemiei de coronavirus. Din spusele acestuia, nu va avea aceeaşi intensitate ca primul, dar în acelaşi timp a subliniat că trebuie luate măsurile de pregătire necesare, inclusiv vaccinarea antigripală şi antipneumococică a oamenilor vulnerabili. Din concluziile trase de autorităţi se pare că al doilea presupus val de al epidemiei de coronavirus va fi total diferit. Totodată Nelu Tătaru a explicat faptul că trebuie să fim în continuare precauţi.
„Acest studiu (de seroprevalenţă la nivel naţional n.red) ne va spune (cu privire la valul doi n. red). În general, o pandemie, din experienţa noastră, merge tot timpul cu un an – doi de epidemii sezoniere. În acest moment noi nu avem un vaccin, ca să putem preveni un val doi. Nu putem decât să limităm. (…) Eu cred că al doilea val nu va mai fi ca acest prim val, dar noi trebuie să fim pregătiţi pentru orice. Noi o să luăm anumite măsuri mai ales pentru grupele de risc, în care să avem o vaccinare antigripală, vaccinare antipneumococică, pentru cei care sunt cu boli pulmonare cronice, tocmai pentru a preveni posibile cazuri grave într-un eventual val doi”, a spus Tătaru.