Mure cultivate intr-un cartier din Craiova. De ce producatorul nu le poate vinde

Publicat: 04 aug. 2018, 10:32 Autor: D. C. Life

O familie din Craiova cultivă mure acasă, fructele impresionând prin dimensiuni şi calitate.

Mure cultivate intr-un cartier din Craiova. Producătorii au probleme în ceea ce priveşte vânzarea murelor şi de aceea au decis să facă vin din ele. Petrişor Calangiu a văzut un reportaj la televizor, pe vremea când se afla la muncă în Italia.

A considerat că o plantaţie cu muri ar fi şansa de a reveni în ţară. Şi nu a ales orice fel de mure, ci unele gugant, cinci fructe cântărind aproximativ 100 de grame.

Mure cultivate intr-un cartier din Craiova

„2018 este al doilea an când recoltăm fructe, iar plantaţia are trei ani. Ideea a venit ca un fulger. Eram în Italia, la muncă, şi am văzut un reportaj la televizor. Era iarnă şi imediat în februarie, mă aflam acasă pregătit să cumpăr butaşi şi să îi plantez. Am încropit un plan de dezvoltare ce includea şi desfacereea, iar punctul de sprijin principal în toată strategia a constituit-o Asociaţia de la Bustuchin Gorj, reprezentată de domnul Guzman Aparitio, de origine spaniol cu care am stat de vorbă personal.

Am luat acasă statutul cooperativei şi l-am citit bine. Motivat de această idee de a putea face parte dintr-o adunare de producători, nu am mai stat pe gânduri şi în februarie 2016 am şi cumpărat butaşi, cu certificat fitosanitar de la cel mai mare producător din ţara noastră, Teodor Toader, cel care are o plantaţie de 10 hectare de mure”, a spus Petrişor Calangiu.

Producatorul si-a investit economiile in afacere

Mure cultivate intr-un cartier din Craiova. De ce producatorul nu le poate vinde„Primii bani investiţi au fost 3.500 de lei, strânşi la muncă în Italia, în agricultură. Am cumpărat 550 de butaşi. Aveam nevoie de 2.000 de plante să pot acoperi cei 5.000 de metri pătraţi de teren pe care nu îl foloseam de ani buni, terenul fiind chiar în oraşul Craiova, în Valea Fetii, unde de altfel şi locuiesc împreună cu soţia şi fiul în vârstă de 8 ani.

A urmat un întreg lanţ de cheltuieli legate între ele, acestea privind: un sistem de susţinere, un sistem de irigare, arsenal de unelte, ultima investiţie fiind plasa de protecţie vânt şi ploi puternice de unică folosinţă. Am ajuns, în prezent, să am 5.000 de metri pătraţi de plantaţie de mur fără spini din soiul Thornfree cu un număr de 2.000 de plante. Soiul este extraordinar de productiv, toate fiind pe rod. Am investit aproximativ 25.000 de lei în trei ani şi foarte multă muncă. Întreaga familie se preocupă ca aceste plante să fie sănătoase şi frumoase”, a mai spus craioveanul.

Mure cultivate in Craiova, nevandute

Mure cultivate intr-un cartier din Craiova. De ce producatorul nu le poate vinde„Legat de desfacere, vă pot spune că este o mare mare problemă. Se pare că nu este suficient să produci fructe multe şi frumoase. Nu le caută nimeni. Trebuie să le dai un nume, să le ambalezi, să le transporţi şi asta costă. După ce investeşti şi în aceste lucruri îţi dai seama că nu mai ai nimic de câştigat. Bineînţeles că am căutat să întreb toate marile magazine dacă sunt interesate de marfa mea dar nu am primit răspuns de la nimeni. Nu are rost să vorbim de consiliere sau îndrumare în legătură cu ambalajul sau cantitatea.

Mure cultivate intr-un cartier din Craiova. De ce producatorul nu le poate vindeEu am estimat anul acesta 5.000 de kilograme de mure în 40-50 de zile, cât ţine tot sezonul de cules. Sunt capabil să culeg 100 de kilograme într-o zi. Am început pe 1iulie cu 30 de kilograme. Acum, la început de august, am bune de cules peste 200 de kilograme. Tot acum, am căzute pe pământ peste 500 de kilograme de mure dintre cele mai mari. Nu există desfacere pe cât putem produce. Am găsit înţelegere la magazinele de cartier, dar acestea vor cantităţi mici zilnic”, spune Calangiu.

Murele au fost transformate in vin

Mure cultivate intr-un cartier din Craiova. De ce producatorul nu le poate vinde„M-am apucat de făcut vin de mure fără apă. Am strâns 300 de litri, însă nu ştiu cine îl va bea. Eu nu pot să îl vând. Este un altfel de produs. Am primit 3 lei pe kilogramul de mure, de la o fabricăde dulceaţă, dar trebuie să suport şi transportul. Nu este rentabil. La început am vândut cu 9 lei, kilogramul de fructe. Am continuat cu 7 lei, iar pentru cei care vor să vină să şi le culeagă, vândşi cu 4,5 lei kilogramul”, a mai spus acesta.

Sursa

Publicat: 04 aug. 2018, 10:32 Autor: D. C. Life
Pe aceeași temă