Mucenici muntenesti cu zeama. Cea mai simpla reteta, ca la mama acasa! VIDEO

27 02. 2019, 20:50
Mucenici muntenesti cu zeama. Cea mai simpla reteta, ca la mama acasa!

Daca nu iti plac deloc mucenicii moldovenesti din coca de cozonac sau mucenicii moldovenesti de post, iti recomandam mucenici muntenesti cu zeama. Este o reteta extrem de usor de facut, chiar si pentru un incepator in ale bucatariei 😛

Vei descoperi placerea de a gati o mancare traditional romaneasca de Sfintii Mucenici pe care ii vom praznui pe 9 martie 2019. Aceasta sarbatoare marcheaza finalul zilelor Babei si inceputul primaverii! 🙂

Mucenici muntenesti cu zeama – reteta VIDEO

Ingrediente mucenici cu zeama:

  • 250g mucenici din comert, uscati
  • 2 litri apa
  • 150g zahar
  • 100g miez nuca macinat
  • 1 varf lingurita sare
  • 1 lingurita esenta rom
  • coaja rasa de la o lamaie mica
  • 2 lingurite scortisoara

Preparare mucenici cu zeama:

  1. Apa se pune la fiert impreuna cu sarea, pana atinge punctul de fierbere (da in clocot).
  2. Se adauga mucenicii din comert si se lasa 10 minute la fiert, pana cand se inmoaie.
  3. Focul trebuie sa fie potrivit, nu mare. Nu uitati sa amestecati din cand in cand pentru ca mucenicii sa nu se lipeasca de oala.
  4. Cand mucenicii au fiert (se testeaza pe lingura sau la ochi, daca sunt foarte umflati), se stinge focul la oala cu mucenici in zeama.
  5. Se adauga in ea esentele si coaka de lamaie. Optional, puteti pune si nuca sau scortisoara (aceasta se va balosi pe fundul oalei) sau le puteti pune separat, in farfurie. Pofta buna!
Mucenici muntenesti cu zeama. Cea mai simpla reteta, ca la mama acasa!

Daca nu vreti sa cumparati mucenici din comert, va recomandam aceasta reteta de aluat de mucenici. Aveti nevoie de putine ingrediente ieftine si cel putin 20-30 de minute. Sau nici macar 😀

Mucenici muntenesti cu zeama – coca facuta in casa

Ingrediente pentru aluatul de mucenici:

  • 300 gr faina
  • un varf de sare
  • 150-160 ml apa calda

Preparare aluat de mucenici:

  1. Se pune faina intr-un vas de sticla sau portelan. Se pune varful de sare si se toarna apa calda in mijloc.
  2. Aluatul se framanta pana cand devine elastic si se raceste complet. Daca e prea moale, se pune o lingura de faina.
  3. Aluatul se pune pe masa de lucru presarata cu faina. Se imparte in bilute mici din care se fac fasii.
  4. Fasiile de aluat se impletesc in opturi (mucenici). Se pun pe un tocator sau o tava si se lasa la uscat 24 de ore.

Sursa: romaniatv.net / libertatea.ro