Monica Tatoiu dă de pământ cu cel mai controversat om politic al momentului: ”Un bebeu care n-a trecut încă de la pamperși la oliță”

Publicat: 24 apr. 2021, 17:57 Autor: Dora Bazavan Vedete

A fost o decizie de ultim moment și femeia de afaceri a dat Egiptul pe Panama! A salvat imediat momentul și excursia, iar acum se bucură de junglă, scufundări  și de peisajele care o încarcă cu energie. Ce spune însă despre sărbătorile pascale, cum se pregătește și cum le petrece, având în vedere că revine în țară în Joia Mare, dar și ce părere are despre pandemie și sistemul nostru de sănătate, Monica Tatoiu a vorbit exclusiv pentru CIAO.RO!

Ați plecat într-o nouă vacanță! Cât stați în Panama?

Am plecat în Panama dintr-un impuls generat de frustrare.Trebuia să plec la scufundări în Egipt, luni dimineață, pe 12. Când am văzut că pachetul conținea 1500 de euro pentru avion charter, cu ora de plecare modificată în avans cu 8 ore m-am enervat. Mi-am spus că asta-i o porcărie pentru disperați. Am intrat pe site-ul KLM și mi-am luat 2 locuri cu 1250 euro până în Panama, singura destinație deschisă în Caraibe, fără carantină la întoarcere. Am plecat tot luni, pe 12 aprilie, cu întoarcere pe 29 aprilie.

Vă costă mult această vacanță în Panama?

Era pachetul de familie 3500 euro, 7 zile. Jaf.

Panama este o destinație ieftină, dacă nu ai fumuri de 5 stele în cap. În timp ce îți scriu, aici la capătul lumii, a căzut curentul de 4 ore. Dar văd licurici. Nu i-am mai zărit de pe vremea copilăriei în grădina bunicilor la Bocșa.

Cazarea la Portobelo, unde Captain Morgan organiza pirații, nu există nici măcar stație de benzină. Un supermarket ținut de chinezi, o biserică cu un Isus  negru și 4 centre de diving. Cazarea costă 30 dolari. Trebuie să ai mășină închiriată. Sunt trei restaurante unde te costă 20 $ o masă cu pește proaspăt și fructe culese dimineața.

Citisem de Portobelo după experiența traumatizantă din Mexic de anul trecut. All inclusive, betoane, sticlă. Oribil. Pentru mine natura amuțește când hoardele o cotropesc. De acum încolo în fiecare an o să mă întorc aici 5 zile. E o pace incredibilă. Și timpul curge la fel de încet ca acum 50 de ani. Altă frecvență cosmică.

Mâine plec spre Pacific. La Santa Catalina. 5 h nord de Panama City, o cabană pe malul oceanului, cu 50$ pe noapte, fără frigider în cameră. O nouă aventură. Decizie de moment.

Vă prinde Paștele în junglă?

Plec de aici în Miercurea Mare și ajung acasă pe 29 aprilie, în Joia Mare. Nu știu dacă ne lasă la Denii că ăștia emancipații cred că Paștele se reduce la mers sâmbăta după lumina care să nu deranjeze planeta și apoi ciocnit ouăle cu vin din belșug. Seara de vineri și toată Sâmbăta Mare cu orele ei de liniște și cumpănire, de alegere a drumului cel spre lumină sunt hrană pentru suflet. Nu le poți simți decât pe pământul unde ai fost botezat în credința strămoșilor tăi. Anul trecut, exilată în Reunion a fost trist și pustiu în Săptămâna Mare.

Care este meniul dumneavoastră preferat de Paște? Cel tradițional sau dacă sunteți într-o vacanță, cum vă organizațiîn ceea ce privește acest aspect?

Am comandat cozonacii la Oradea, pentru că joi când se vopsesc ouăle o să fiu în avion, o să le pregătesc cu familia sâmbătă. Așa-i obiceiul. Am primit un miel din Teleorman care o să fie pregătit și împărțit cu prietena mea, tanti Hăinuța. Un pic de stufat pentru Victor, puțină ciorbă, o bucată de friptură, nu mult, Neapărat șampania mea iubită, vin roșu de Gârboiu, parfait de cafea și frișcă și multă pace privind grădina și mușcatele din Giurgiu, pe care un fost elev de la Sava le aduce înainte de Florii. Înfloresc până de Sf.Niculae. Prea multă mâncare strică. Era cremeșul mamei dar acum e istorie. Nimeni nu a mai reușit să-l facă cu toată rețeta și trainingul. Pentru că în prăjiturile minunate ingredientul numit har nu se găsește la supermarket. Cine a mâncat cremeșul  Dicăi, știe ce spun.

Ce nu vă lipsește niciodată de Paște? Respectați anumite tradiții din copilărie?

De pe masa de Paște nu lipsește niciodată cozonacul de la Oradea și ouăle, toate roșii, și lumina adusă de la mănăstirea Stavropoleus.

Gătiți ceva în mod special?

Ce fac cu plăcere este piureul de cartofi făcut cu unt și lapte și trufe. Și salata de castraveți cu zahăr rețeta din Banat, ca să îmi aducă aminte de Paștele cu mama și tata. A doua zi de Paști, încerc cu succes relativ șnițele de miel „dinstuite”  1 ora cu sote de mazăre cu zahăr, tot ca la Timișoara.

Ce părere aveți acum cu ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate din România, cu spitalele de stat, cu evacuarea bolnavilor?

Cred că dezastrul în sănătate a început după confiscarea banilor privați din contribuțiile la sănătate. Dacă la pensii nu au putut vărsa contribuțiile în găleata fără fund  a bugetului de stat,  banii  privați din sănătate i-au confiscat. În numele solidarității sociale. Practic ca să se îmbogățească unii din inginerii financiare. Îmi amintesc cu amărăciune cum s-au privatizat laboratoarele de analize ale spitalelor, ca la bursă. Cine a avut informații s-a căpătuit.

Nu o să fie mai bine în sănătate. Pentru că puțini mai contribuie și mulți au nevoie. Așa cum nu pot crește pensiile așa nu poate crește calitatea serviciilor medicale gratuite.

Despre fostul ministru contabil, cu diplomă sau nu, un bebeu politic care n-a trecut încă de la pamperși la oliță.

Cum vedeți România până la sfârșitul acestui an? Cum credeți că va mai evolua situația pandemiei? Scăpăm de ea anul acesta?

Pandemia se va sfârși prin 2022-2023. Economia mondială, în schimb, va fi bolnavă încă mulți ani. Asta nu înseamnă că în anumite sectoare unii nu vor face foarte-foarte mulți bani.
Marea majoritate a oamenilor vor deveni mai săraci. Vom asista la mișcări sociale. Cel mai trist este că Europa va pierde poziția a doua în economia mondială.
Cauza? Aici s-a născut creștinismul. Aici a fost Renașterea. Alături de Dumnezeu omul a evoluat. Apoi l-am izgonit din inimile noastre. Crezând că putem să îl clonăm. Avem nevoie de Lumina Paștelui precum muribunzii au nevoie de oxigen. Profund și nu formal.

 

 

Publicat: 24 apr. 2021, 17:57 Autor: Dora Bazavan Vedete
Am terminat Facultatea de Filosofie și Jurnalism din cadrul Universității "Spiru Haret" și mi-am dorit întotdeauna să profesez în acest…...
Pe aceeași temă
×