Minivacanță pentru români. Câte zile libere au bugetarii de Sfânta Marie Mare în 2024

Publicat: 13 aug. 2024, 13:21 Autor: Denisa Iordache News
Minivacanță pentru români. Câte zile libere au bugetarii de Sfânta Marie Mare în 2024

Pentru români se apropie o perioadă deosebit de importantă din punct de vedere religios, data de 15 august fiind marcată de marea sărbătoare: Adormirea Maicii Domnului. Cu ocazia acestei sărbători, românii se vor bucura de o minivacanță.

Adormirea Maicii Domnului, va fi celebrată pe 15 august 2024, ceea ce înseamnă că anul acesta cade într-o zi de joi. 

Minivacanță pentru români

Adormirea Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mare, este o zi liberă legală. Fiind prăznuită într-o joi în acest an, românii se vor bucura de o minivacanță.

În mod obișnuit, pentru angajații din sectorul public, s-au făcut deja pregătirile necesare pentru a lega ziua de joi, 15 august 2024, de weekendul din 17-18 august 2024. Astfel, aceștia vor beneficia de o zi liberă suplimentară, vineri, 16 august 2024. 

Teoretic, această zi liberă ar putea fi compensată printr-un program suplimentar de muncă pentru angajații din sectorul public. Cei care nu au posibilitatea să beneficieze de ziua liberă pe 15 august 2024 din cauza naturii muncii lor ar putea fi răsplătiți în alt mod, cel mai probabil prin recuperarea acestei zile într-o perioadă ulterioară. 

Semnificația sărbătorii din 15 august 

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai vechi sărbători dedicate Fecioarei Maria. Deși mențiuni despre această sărbătoare apar abia în secolul al V-lea, cultul Maicii Domnului a început să se dezvolte considerabil după Sinodul IV Ecumenic, când s-a stabilit că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu. Această recunoaștere a condus la o extindere semnificativă a venerării ei. Originea sărbătorii este cel mai probabil legată de Ierusalim, unde se află mormântul Maicii Domnului, situat lângă Grădina Ghetsimani, și biserica ridicată pe acest loc. În această biserică, pelerinii se pot închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, cunoscută sub numele de Ierusalimitissa. Adormirea și ridicarea cu trupul la cer a Maicii Domnului marchează ultima etapă a lucrării de mântuire a omenirii, încheind ciclul început prin Învierea și Înălțarea lui Hristos, și Pogorârea Duhului Sfânt. 

Superstiții de Sfânta Maria Mare

  • În multe sate, focul nu se aprinde cu două zile înainte de sărbătoare; se crede că, altfel, oamenii se pot îmbolnăvi, pot lua boli grave sau le pot arde gospodăriile. 
  • Este considerat ghinion să lucrezi în ziua de Sfânta Maria Mare; se spune că recoltele vor fi blestemate, vitele se vor îmbolnăvi, iar gospodăria se va destrăma. 
  • Sărbătoarea este ținută pentru sănătate, căsătorie, naștere ușoară și vindecări. Oamenii merg la biserică să se roage la Fecioara Maria: fetele de măritat pentru a găsi un soț bun, femeile pentru bunăstarea gospodăriei, iar bărbații pentru recolte bogate. 
  • Fetele nemăritate care doresc să-și găsească ursitul poartă un fir de năprasnic (sau ferigă) la piept toată ziua și se roagă la icoana Maicii Domnului, ținând candela aprinsă, pentru a atrage dragostea. 
  • Este interzis ca fetele să-și taie părul și să-l arunce la gunoi, precum și să se scalde în ape curgătoare. 
  • În unele zone, fetele care doresc să se mărite repede își pun busuioc sub pernă, crezând că își vor visa jumătatea. 
  • Se consideră că această zi are puteri magice, iar plantele medicinale culese de tinerele necăsătorite pot vindeca boli. 
  • Bătrânii din satele transilvănene cred că dacă înfloresc trandafirii de Sfânta Maria Mare, toamna va fi lungă și călduroasă. 
  • Nu este bine să mergi înapoi în această zi, deoarece se spune că atragi tristețea Maicii Domnului. 
  • Aprinderea focului în sobă este considerată un gest care atrage boala și ghinionul. 

Sursă foto: social media

 

Publicat: 13 aug. 2024, 13:21 Autor: Denisa Iordache News
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, specializarea Jurnalism și este redactor la publicația…...
Pe aceeași temă
×