Ministrul Sănătății Nelu Tătaru, precizări despre vaccinul anti-COVID! Când intră pe piață și care sunt persoanele care au întâietate

02 09. 2020, 08:24

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru susține faptul că România va beneficia de aproape 1,3 milioane de vaccinuri anti-Covid din totalul dozelor contractate de Uniunea Europeană.

În cursul zilei de ieri, marți, Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a făcut declarații în legătură cu apariția unui vaccin împotriva noului coronavirus, pe piață, iar probabilitatea apariției acestuia ar fi la începutul anului viitor. Uniunea Europeanu a contractat deja 30 de milioane de doze, într-o primă tranșă, iar 4% dintre acestea ar fi asigurate României.

„După cum ştiţi, în studiul unui vaccin sunt faza I, faza II, în general sunt pe un eşantion mai mic şi pe persoane sănătoase, fără comorbidităţi. Urmează un stadiu sau o fază III în care sunt eşantioane mai mari şi pentru persoane cu comorbidităţi. În acest moment, din ce ştim noi şi de la partenerii noştri europeni, sunt în jur de 6 firme care fac acest studiu, două dintre ele sunt care au trecut, deja, la faza III.

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru, precizări despre vaccinul anti-COVID: România primește 4% din 30 de milioane de doze de vaccin

La nivelul comunităţii europene, noi suntem angrenaţi şi suntem, să spunem, prinşi în această iniţiativă, urmând ca din ianuarie, poate, să beneficiem şi de primele doze de vaccin. Comunitatea europeană va primi 30 de milioane într-o primă tranşă, având discuţii şi contracte ferme cu o serie de firme, iar noi urmează să primim o parte din aceste vaccinuri, raportat la numărul de populaţie. S-a decis, din cele 30 de milioane de doze de vaccin care vor fi primite într-o primă tranşă de comunitatea europeană noi suntem cu 4% – 1.290.000 de doze”, a precizat la postul Digi24 ministrul Nelu Tătaru, arată hotnews.ro.

Totodată, numărul total de doze pentru vaccinul anti-Covid care a fost contractat la nivel european s-ar ridica la 300 de milioane de doze și chiar există discuții pentru un număr suplimentar. Inițial, primele persoane cărora li se vor administra vaccinul fac parte din „grupele extreme şi persoanele care lucrează direct cu populaţia, personalul medical, profesorii, personalul didactic”.