Nutritionistul Mihaela Bilic: „Credem ca ciorba si mamaliga cu branza sunt banale!” Aceasta sustine ca renuntam la obiceiurile sanatoase mostenite de la strabuni. Parintii se lasa sedusi de abundenta optiunilor si nu isi mai hranesc copiii sanatos.
Mihaela Bilic a lansat o noua carte educationala pentru copii si parinti. In ea explica importanta unei nutritii sanatoase si moderate. Tot ea ii condamna pe parintii care le impun celor mici un stil alimentar sanatos, in timp ce al lor este haotic.
„Cred că în primul rând a fost vorba despre dorinţa mea de a ajunge informaţia corectă la mame, pentru că de-a lungul activităţii mele a văzut că sunt blocate în tot felul de prejudecăţi şi că informaţiile la care au acces sunt înrădăcinate atât de adânc în conştiinţă încât este foarte greu să le schimbi”, sustine Mihaela Bilic despre noua sa carte.
Nutritionistul a acordat un interviu pentru Adevarul.ro in care a dat multe detalii importante din carte pe care oamenii ar trebui sa le retina:
A: Poate şi pentru că venim după 50 de ani de comunism, în care relaţia cu mâncarea era una de supravieţuire, din moment ce nu prea aveai din ce să alegi? Iar acum avem prea multe la dispoziţie, dar nu ştim ce şi cum să selectăm pentru binele nostru?
M.B.: Cred că dacă ne-am fi păstrat tradiţiile ar fi fost mai bine. Am constatat cu mâhnire şi îngrijorare că tradiţiile au fost uitate şi nesocotite. Aproape că vrem să ne dezicem de perioada aia în care am suferit. Şi acum a venit abundenţa asta şi avem impresia că produsele astea noi sunt mai bune decât ale noastre, pe care le percepem ca depăşite. Ajungem să credem că ciorba şi mămăliga cu brânză şi smântână sunt mult prea banale ca să fie valoroase, aşa că suntem înclinaţi să adoptăm tot ce vine din exterior, nu numai produsele, ci şi informaţiile.
A: Cum ar trebui să arate meniul meniul zilnic al unui copil? Iar când vorbim de gustări, ce ar trebui să alegem? Poţi să-i dai un covrig sau un pateu cumpărate pe stradă?
MB: În cartea pe care am scris-o sunt structurate toate aceste lucruri, alături de cele 5 mari întrebari: eu de ce mănânc, cum mănânc, la ce oră mănânc, ce mănânc, cât mănânc. În principiu sunt trei mese plus o gustare, dar gustarea nu trebuie să fie ronţăială. Adică oferim un produs lactat, un produs făinos, poate să fie şi un fruct.
Pe de altă parte, este mai bine să alegi un covrig, pentru că înseamnă doar pâine, pe când pateul înseamnă grăsime cu făină. Dar şi aici depinde foarte mult de silueta copilului, de apetitul lui. Pentru că unui copil activ, căruia îi este foame, poate un covrig nu-i este suficient. Eu le îndemn pe mame să aleagă produsele cât mai simple.
Pentru că altfel confundăm biscuiţii cu pâinea şi, de fapt, biscuiţii au şi margarină pe sfert sau jumătate. Mai mai bine îi dau copilului un sendviş făcut acasă, pentru că este mai bun decât orice produs ambalat. Un sendviş, un fruct, o mânuţă de migdale, de nuci, nişte fructe uscate. Copiii trebuie învăţaţi cu lucrurile simple.
Eu de asta am scris această carte, pentru ca cei mici să înţeleagă faptul că tot ceea ce este legat de mâncare trebuie să fie simplu, nu periculos sau interzis. Dar şi că există alimente de bază, cum sunt produsele lactate, fainoasele etc. De asta am inclus şi piramida alimentară în carte, unde la bază apar mişcarea şi apa, deci nu mai sunt alimente.
Au şi un calendar unde îşi pot seta anumite zile în care să mănânce acele alimente facultative, de tipul mezeluri sau dulciuri. Mamele trebuie să ţină cont că în 80% din timp copilul trebuie să mănânce alimente de bază, iar în 20% din timp alimente pe care le considerăm excepţii. Putem avea şi această libertate. Important este să nu ne complicăm şi să căutăm alimente miraculoase.
Citeste tot interviul aici!