Meteo România pe regiuni. Averse torențiale, vijelii, grindină și vânt puternic
În ultima perioadă, România a fost acoperită de ploi torențiale, grindină, vijelii, furtuni și intensificări ale vântului. Ieri, de exemplu, mai multe zone ale Capitalei au fost inundate, după ce a plouat torențial.
Meteorologii au emis mai multe avertizări meteorologice, printre care și estimarea evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în perioada 20 iulie – 2 august 2020. Specialiștii ne transmit că vine o perioadă în care în mai multe regiuni ale țării va ploua, mai ales după data de 24 iulie 2020, arată ANM.
Meteo România pe regiuni. Când plouă în fiecare regiune din țară
De exemplu, în Banat și Crișana, probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată între 24 și 29 – 30 iulie.
În Transilvania, probabilitatea pentru averse, posibile zillnic, va fi mai ridicată în intervalele 22-24 iulie și 26-29 iulie.
În Maramureș, probabilitatea pentru averse, posibile zillnic, va fi mai ridicată în intervalele 22-23 iulie și 25-29 iulie.
În Moldova, probabilitatea mai mare pentru averse va fi în intervalele 20-21 iulie și în unele zile ale cele de-a doua săptămâni.
În Dobrogea, în prima săptămână, media temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 27 și 29 de grade, iar a minimelor între 17 și 19 grade. În cea de a doua săptămână nu vor fi modificări semnificative astfel încât maximele se vor situa, în medie, între 28 și 30 de grade, iar media minimelor va fi de 19….20 de grade. Condiții pentru averse vor fi la începutul intervalului și posibil după data de 30 de iulie.
În Muntenia, probabilitatea mai ridicată de averse va fi pe 20 iulie, în intervalul 23-25 iulie, precum și în unele zile ale celei de-a doua săptămâni.
În Oltenia, probabilitatea mai ridicată de averse va fi în intervalul 23-29 iulie.
La munte, vor fi posibile averse în fiecare zi ale celor două săptămâni, cu o probabilitate mai ridicată pentru cantități local mai însemnate în intervalele 23-24 iulie și 27-29 iulie.
Prognoză specială pentru Municipiul București
Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în după-amiaza zilei de luni (20 iulie) când vor fi posibile averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperaturile vor fi în creștere, maximele de la 27 de grade luni (20 iulie), până la 31…32 de grade marți (21 iulie), iar minimele de la 14…17 grade marți (21 iulie) dimineața, până în jurul valorii de 18 grade miercuri (22 iulie) dimineața.
Cod portocaliu
Interval de valabilitate: 20 iulie, ora 12:00 – 20 iulie, ora 21:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată, cantități de apă însemnate
În vestul și sudul Moldovei, nordul Dobrogei, nordul și nord-estul Munteniei, precum și în estul și sud-estul Transilvaniei instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Aversele vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp și pe arii restrânse 50…60 l/mp.
Cod galben
Interval de valabilitate: 20 iulie, ora 10:00 – 20 iulie, ora 21:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
În intervalul menționat, în Maramureș și local în Transilvania, Muntenia, Dobrogea și Moldova vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, ce vor lua și aspect de vijelie și, izolat, grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 20…25 l/mp și izolat 30…40 l/mp.