Medicul Mihai Lucan nu va fi arestat. Este decizia Tribunalului Bucuresti. Acestia au motivat decizia prin „e dovedita intentia inculpatului de a-si procura sprijin in obtinerea de date si informatii care sa-i profite sub orice forma in ancheta penala“. Cum o serie de acuzatii aduse nu se verifica, cererea de arestare preventiva este neintemeiata.
Medicul Mihai Lucan, fiul acestuia, Ciprian Lucan, si un fost manager al institutului, Dan Fofiu-Sanpetreanu, au fost pusi sub control judiciar pentru 60 de zile. Curtea de Apel Bucuresti va judeca vineri, recursul depus de DIICOT, care insista ca inculpatii sa fie cercetati in arest preventiv. La dosar erau mai multe pagini de convorbiri cu „persoane cu conexiuni la vârful societăţii româneşti“.
Judecatoarea Monica-Claudia Cipariu este cea care a luat decizia. Aceasta arata ca solicitarea DIICOT de arestare preventiva este neintemeiata. Judecatoarea a analizat cele trei modalitati prin care Lucan ar fi delapidat Institutul conform DIICOT.
Judecatoarea sustine ca se verifica integral acuzatia de folosire a resurselor financiare, materiale si umane ale laboratorului de analize din cadrul ICUTR. DIICOT sustine ca pacientilor li s-au facut analize pe banii institutului, desi au platit la clinica privata a lui Mihai Lucan.
Asa se face ca Tribunalul Bucuresti a decis ca medicul Mihai Lucan nu reprezinta un pericol. Retinerea „nu este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica, iar o masura preventiva mai blanda (controlul judiciar) ar fi eficienta si oportuna.”
1. Sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemat;
2. Sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei;
3. Sa se prezinte la sectia de politie in a carei raza isi are domiciliul/resedinta (dupa caz), conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat.
4. Sa nu depaseasca limita teritoriala a tarii, decat cu incuviintarea prealabila a organului judiciar care a dispus masura;
5. Sa nu se apropie de ceilalti inculpati (cu exceptia celor care sunt rude/membri de familie), de suspecti si de martorii din prezenta cauza (evidentiati in referatul cu propunerea de luare a masurii arestarii preventive, dupa caz), si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale;
6. Sa comunice periodic informatii relevante despre mijloacele sale de existenta;
7. Sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.
Afla mai multe pe Adevarul.ro!