Medicii de la Spitalul Județean din Deva, supuşi abuzurilor: „Angajaţilor închişi în spital le este interzis să”

Publicat: 07 apr. 2020, 11:02 Autor: Hermina Hagianu News
Medicii de la Spitalul Județean din Deva, supuşi abuzurilor: Angajaţilor închişi în spital le este interzis să

Medicii de la Spitalul Județean din Deva denunță abuzuri la care sunt supuși în contextul pandemiei de coronavirus și cer intervenția urgentă a Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. Aceștia au redactat o scrisoare adresată conducerii Ministerului Sănătății în care povestesc ce li se întâmplă în ultimul timp.

Doctorii susţin că abuzurile au început în 29 martie, când angajaţii au fost informaţi, printr-o adresă a DSP Hunedoara, că spitalul intră în carantină, iar personalului medical i-a fost interzis să plece din spital, fiind interzise de asemenea externările şi internările de cazuri noi.

Prin aceeaşi adresă, personalul medical ar fi fost obligat ca în toată această perioadă să muncească timp de 14 zile fără organizarea legală a timpului de muncă şi a celui de odihnă.

Totuşi, în 30 martie DSP Hunedoara ar fi schimbat regulile şi a dispus ca SJU Deva să interneze cazuri noi – Covid pozitiv.

„Atragem atenţia că măsura închiderii a fost luată tocmai ca urmare a efectuării unei anchete epidemiologice în secţia ATI, unde un membru al personalului a fost testat pozitiv Covid-19. În decursul acestei perioade, personalul medical închis în incinta SJU Deva, precum şi pacienţii internaţi au fost testaţi, fiind făcută astfel delimitarea dintre persoanele Covid pozitive şi cele cu rezultat negativ.

Ulterior testării, prin Nota internă 8046/03.04.2020, sub semnătura noului manager al SJU Deva – Silviu Didilescu şi a directorului medical – Claudiu Antal, au fost din nou schimbate regulile iniţiale, permiţându-se înlocuirea unora dintre angajaţii . Subliniem că nu toţi angajaţii cu rezultat negativ al testării închişi în incinta SJU au beneficiat de prezumţia stării de epuizare fizică, deşi la data emiterii notei interne, toţi angajaţii munceau deja de mai bine de 100 de ore.

Prin aceeaşi notă internă a fost adus, cu derogare de la DSP (!!), un medic aflat în autoizolare la domiciliu. Criteriile după care se stabilesc aceste derogări de la normele sanitare ale carantinei ne sunt străine”, spun medicii în scrisoare.

Angajaţii sunt închişi în spital

Pe de altă parte, prin altă adresă, DSP Hunedoara a cerut Prefecturii Hunedoara să dispună, printre altele, ca Serviciul de Ambulanţă Judeţean Hunedoara să transporte pacienţii pozitivi Covid – 19 la SJU Deva, pentru tratament sau dializă, deşi încă se lucrează la stabilirea circuitelor epidemiologice.

„În consecinţă, încă din data de 30.03.2020 s-au efectuat în continuare internări de cazuri noi în cadrul SJU Deva, pacienţi de a căror îngrijire s-a ocupat acelaşi personal medical închis în incinta spitalului, la care s-au adăugat persoane aduse de acasă, care au fost supuse aceloraşi interdicţii. Angajaţilor închişi în spital le este interzis să primească obiecte de uz personal din exteriorul spitalului, inclusiv tratament medical prescris pentru afecţiunile cronice ale unora dintre aceştia, fără a le fi asigurate din alte surse. Mergând pe modelul descris mai sus, conducerea SJU Deva încearcă prin presiuni şi ameninţări cu deschiderea unor dosare penale, aducerea de personal la muncă din exterior, pentru perioade consecutive obligatorii de câte 14 zile, fără a se consemna acest lucru prin înscrisuri, cu interzicerea neîntemeiată a părăsirii incintei spitalului în acest interval de timp, precum şi fără organizarea legală a timpului de muncă şi de odihnă. Practic, personalul angajat este obligat să muncească până la epuizare, continuu, fiind fără pauză la dispoziţia pacienţilor internaţi şi a celor care se internează în unitatea sanitară în continuare, deşi există personal suficient care aşteaptă să se dispună revenirea la un program legal de muncă”, mai spun cadrele medicale.

Întrebările medicilor expuse în scrisoare

  1. din ce motiv s-a permis ca SJU Deva să fie declarat singurul spital Covid-19 din ţară, încă de la debutul pandemiei, cu încălcarea vădită a prevederilor Anexei I, art. II din OMS nr. 555/03.04.2020, referitoare la implicarea etapizată a spitalelor?
  2.  din ce motiv s-a permis declararea SJU Deva spital Covid – 19 în lipsa unui analizor RT – PCR şi a unor circuite epidemiologice anterior identificate şi aprobate?
  3.  de ce se evită sau se ascunde o vizită a ministrului sănătăţii la SJU Deva, fiind declarat al treilea mare focar Covid-19 din ţară, lăsând cele mai importante decizii la îndemâna unor persoane care şi-au arătat deja competenţele?
  4. unde sunt transportate şi tratate în prezent cazurile de mare urgenţă non-Covid-19 din judeţul Hunedoara, devreme ce până acum o săptămână SJU Deva era cel care gestiona majoritatea lor?
  5. de ce nu s-a făcut nici cel mai mic efort de reabilitare a SJU Deva, acesta fiind în prezent singura unitate sanitară care funcţionează cu personalul medical închis în incintă?

Sindicatul Medicorum Honorem al medicilor din cadrul SJU Deva susţine că angajaţii chemaţi la muncă după închiderea spitalului ar fi avut opţiunea de a nu se prezenta, condiţiile fiind „abuzive”.

„Faţă de toate aceste aspecte, raportat la refuzul oricărei comunicări manifestat de către conducerea spitalului şi faţă de faptul că semnalarea publică repetată a acestor probleme a rămas fără efect, Sindicatul Medicorum Honorem al medicilor din cadrul SJU Deva trage un serios semnal de alarmă şi avertizează că va refuza categoric prezentarea la muncă în astfel de condiţii impuse abuziv, care încalcă interdicţia muncii forţate şi dreptul angajaţilor la sănătate, prin interzicerea părăsirii incintei unităţii sanitare la finalul programului legal de muncă, fapt nejustificat nici măcar de condiţiile stării de urgenţă”, au explicat aceştia.

Publicat: 07 apr. 2020, 11:02 Autor: Hermina Hagianu News
Pe aceeași temă