Cea mai tanara eroina din istoria Romaniei: povestea tragica a Mariucai, fetita care la 12 ani a murit eroic in batalia de la Marasesti

Publicat: 07 aug. 2017, 12:51 Autor: Echipa Ciao.ro News
Cea mai tanara eroina din istoria Romaniei: povestea tragica a Mariucai, fetita care la 12 ani a murit eroic in batalia de la Marasesti

Maria Zaharia, cunoscuta si ca Mariuca Zaharia (1905-1917), a fost o fetita cazuta eroic in luptele de la Marasesti din timpul Primului Razboi Mondial.  In urma cu aproape o suta de ani, pe campiile de la Marasesti, s-a dat poate cea mai grea, mai indelungata si eroica batalie din timpul Primul Razboi Mondial.

În acest mausoleu se află şi osemintele singurului copil, o fetiţă de numai 12 ani, căzută eroic în luptele de la Mărăşeşti, Maria Zaharia, cunoscută ca Măriuca, care dintr-un copac a transmis cea mai cumplită dintre zilele acelei confruntări care a rămas de pomină în istoria poporului român.

Născută la Pădureni, în anul 1905, Măriuca avea doar 12 ani în anul de graţie 1917, fetiţa locuia cu bunicul său în satul Haret, aproape de locul confruntărilor militare. În livada bunicului ei, pe nume Ion Zaharia, armata română crease un post de observaţie al trupelor româneşti, care oferea o panoramă asupra a tot ceea ce se întâmpla pe front.

Dintr-un nuc, soldatul transmitea telefonic toate coordonatele de atac ale artileriştilor, o misiune extrem de importantă, care a dus la forţarea trupelor inamice de a bate în retragere. În acea livadă, Măriuca s-a împrietenit cu soldaţii români şi chiar le-a deprins din tainele muncii lor, fiind captivată de mişcările de trupe pe care le observa cu ajutorul binoclului oferit de soldaţi.

În ziua de 5 august, cu 24 de ore înaintea marii victorii a armatei române, în urma bombardamentelor germane, observatorul din livada bunicului Măriucăi a fost ucis, iar fetiţa, cu un curaj nebun, i-a luat loc în nuct şi a transmis telefonic mai departe ceea ce zărea pe câmpul de luptă. „Vreau să fac şi eu ceva pentru ţara mea”, le-a spus fetiţa comandanţilor armatei române, uluiţi de faptul că un copil face munca unui soldat. Iar informaţiile oferite de Măriuca s-au dovedit preţioase, din moment ce a fost blocată înaintarea trupelor germane. Fetiţa a fost doborâtă în urma unei explozii.
„Era o copilă şi nu şi-a dat seama prea bine ce se întâmplă, dar a fost un gest cu o anumită doză de curaj în momentul în care fetiţa a luat loc soldatului secerat de nemţi, ea sfârşind la fel. De asta şi se află în cel mai mare mausoleu din lume închinat eroilor din Primul Război Mondial. Dumitru Almaş a scris o poveste, care este reală, dar puţin romanţată, pentru a atrage copiii, dar este important faptul că Măriuca este o eroină a neamului românesc”, ne-a declarat Florinel Agafiţei, profesor de istorie din Focşani.
Sursa: Adevarul
Publicat: 07 aug. 2017, 12:51 Autor: Echipa Ciao.ro News
Pe aceeași temă
×