”Mama mea este alcoolică de vreo 10-12 ani. Devine violentă și are mereu chef de ceartă. Tata s-a săturat și ne-a părăsit”

Publicat: 13 nov. 2019, 13:37 Autor: Hermina Hagianu General

Numărul româncelor a căror moarte poate fi pusă pe seama consumului de alcool este cel mai mare din Uniunea Europeană, arată analiza publicată anul acesta de Institutul Național de Sănătate Publică. "Cu pași mici, așa ajungi alcoolic", spune una dintre fetele a cărei poveste de viață nu se învârte în jurul unei mame care a avut grijă de ea și a iubit-o. Dependența de alcool distruge vieți! 

„Trăiesc o viață de coșmar! Mama mea este alcoolică de vreo 10-12 ani. Problema este că nu recunoaște că are această problemă, iar familia este la capătul puterilor. Devine foarte violentă și cu chef de ceartă la beție, iar tata care locuia cu ea nu știe cum să procedeze. A încercat orice, blândețe, discuție, acuzare, pedepsire, violență extremă… nimic nu a dat roade.

”Tata s-a săturat și ne-a părăsit”

Ce-i drept, vinovăție am simțim întotdeauna pentru că nu am știut cum să procedăm. E foarte complicat, căci după pensionare părinții s-au mutat la țară, lângă București, iar mama nu și-a mai găsit locul… Mama bea de când se trezește, aproape zilnic, și de aici începea violența, pentru că tata credea ca ea se poate controla daca ar vrea și începea circul.

Totul probabil a început de când mama a rămas șomeră și s-a mutat la țară.  Tata a mai rămas în oraș, la serviciu, și ajungea în weekend la țară. O serie de evenimente fericite s-au adunat și probabil a clacat. Dar nu i-a mai păsat de nimeni și de nimic. Iar același lucru s-a întâmplat într-o zi și cu tata. A plecat fără să ia nimic din casă, iar de atunci nu am mai auzit nimic despre el.

La scurt timp mama și-a refăcut viața

Nu am reușit să nu o judec pe mama pentru lucru acesta. Eu și sora mea ne doream o familie normală așa cum vedeam la colegii noștri de școală. Într-o zi, după ce am terminat cursurile, am ajuns acasă, iar mama avea un musafir. Nu am știut cum să reacționăm, ce să spunem… așa că ne-am retars în camera noastră.

„Cine se aseamănă se adună”, proverbul acesta i s-a potrivit perfect. Mama se înhăitase cu un bărbat, care îi făcea pe plac și așa a ajuns să bea toată ziua și să se simtă din ce în ce mai bine în prejma bărbatului care o lăsa să facă ce vrea. Din acel moment totul s-a schimbat radical. Pentru că mama… nu a mai fost mama. Nu o mai recunoșteam. Nu știam ce să facem să o ajutăm, cum să-l îndepărtăm pe bărbatul acela de lângă ea. Nu muncea niciunul dintre ei. Nici nu voiau să audă de așa ceva. Datoriile lor ajunseseră al sume uriașe, iar pentru că mama nu știa ce face atunci când exagera cu băutura, toate erau în contul ei. La un moment dat… cum era de așteptat bărbatul a părăsit-o. Știa probabil că nu are de unde să plătească datoriile pe care i le făcuse mamei și a fugit ca un laș.

Când s-a trezit singură și când a realizat ce a făcut mama s-a îmbolnăvit. Chiar dacă am încercat să facem rost de bani de la rudele care încă mai vorbeau cu noi, nu am reușit să o salvăm. Pentru că se îmbolnăvise de ciroză, iar boala era într-o stare avansată.

Tata nici măcar nu a venit la înmormântare. Mi-a spus că nu vrea să audă de femeia care l-a lăsat pe străzi pentru un pahar de vin. Cu pași mici, așa ajungi alcoolic…”

Sfaturile specialiștilor

Nu există niciun nivel la care consumul de alcool să poată fi considerat sănătos, iar oamenii ar trebui să ia în considerare sfaturile de a se abține în întregime, este concluzia specialiștilor.

În ciuda faptului că în majoritatea țărilor există percepția că un consum redus de alcool (unul sau două pahare de vin sau bere pe zi) sunt benefice pentru sănătate, autorii studiului susțin că nu există niciun nivel la care alcoolul să aducă beneficii, iar cel mai sigur este să nu fie consumat.

Și consumul ocazional este dăunător, spun specialiștii

Chiar și băutura consumată ocazional este dăunătoare pentru sănătate, potrivit celor mai mari și mai detaliate cercetări efectuate asupra efectelor consumului de alcool, ceea ce sugerează că guvernele ar trebui să ia în calcul posibilitatea de a sfătui oamenii să se abțină complet.

Se pare că alcoolul a condus la 2,8 milioane de decese în anul 2016, fiind cel mai important factor de risc pentru mortalitatea prematură și asociat handicapurilor și dizabilităților pentru grupa de vârstă 15-49 de ani.

Autorii studiului mai atrag atenția că, în lipsa unor măsuri ale guvernelor în acest moment, consumul de alcool va avea „ramificații directe pentru sănătatea populației viitoare”.

Consumul de alcool contribuie la pierderea sănătății din mai multe cauze, pe toată durata vieții, în special în rândul bărbaților”, mai subliniază autorii studiului.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Institutul de Evaluare a Sănătății (IHME), care au investigat nivelurile consumului de alcool și efectele asupra sănătății în 195 de țări în perioada 1990 – 2016. Aceștia au folosit date din sute de cercetări diferite care au inclus obiceiurile a 28 de milioane de oameni din întreaga lume, pentru a evalua riscurile consumului de alcool pentru sănătate.

Consumul de alcool, asociat cu mortalitatea prematură și cancerul

Cercetătorii au identificat consumul de alcool ca fiind o cauză majoră a cancerului la vârsta de peste 50 de ani, în special la femei. Studiile anterioare au arătat că unul din 13 tipuri de cancer mamar din Marea Britanie a fost legat de alcool. De asemenea, la nivel global, 27,1% dintre decesele cauzate de cancer la femei și 18,9% la bărbații cu vârsta peste 50 de ani au fost legate de obiceiurile lor de băut.

În ceea ce privește consumul moderat de alcool, considerat mulți ani ca fiind benefic pentru sănătate, s-a descoperit că, deși un pahar de vin roșu poate avea, spre exemplu, efecte benefice pentru inimă, efectele nocive sunt mult mai mari.

Publicat: 13 nov. 2019, 13:37 Autor: Hermina Hagianu General
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă
×