Lucruri pe care le mancam si nu stim de unde provin. Crezi ca stii ce ai mancat azi? Poate ai luat un produs de la magazin si crezi ca e sanatos. Dar unele alimente contin substante care nici prin cap nu iti dadea.
Conform Community Channel, unele alimente contin substante de care habar nu avem. Descoperirea a fost facuta de cercetatori. Iti prezentam 9 lucruri pe care le mancam si nu stim de unde provin:
Castoreum este un aditiv gustos realizat din secretiile glandelor din jurul anusului unui castor. Cu ajutorul lor aceste animale isi marcheaza teritoriul sau atrag un partener. Noi il folosim ca arome in bauturi si dulciuri. Nu ai de unde sa stii ca este in produsul tau deoarece este trecut pe eticheta ca ‘aroma naturala’ in lista de ingrediente.
Conform befoodsmart.com, aceasta secretie e regaseste in bauturi alcoolice, produse gatite, lactate inghetata, guma de mestecat, dulciuri, produse din carne, budinca, gelatina, inghetata, alimente cu aroma de vanilie sau capsuni.
L-Cisteina este un aminoacid care se gaseste in componentele parului tau. Dar este folosit si la fabricarea multor produse pe baza de paine. Cum ar fi si blatul de pizza. L-Cisteina e folosit pentru ca produsul sa tina mai mult pana expira. Acest aminoacid se obtine din par de porc, pene de rata si par uman. In UE, aceasta practica de a fi extras din par uman a fost interzisa. L-Cisteina se gaseste adesea in pizza, produse pe baza de paine si fast-food.
Propilen glicolul, ingredient cheie pentru antigel, este folosit pentru a impiedica formarea de cocoloase de grasime in amestecul pentru prajituri gata facut. Este o substanta toxica pentru multe animale. Propilen glicolul este folosit ca agent de ingrosare si intarire a aromelor in deserturi congelate pe baza de lactate sau produse coapte. Se regaseste si in vopseluri, plastic, antigel si lichid de degivrare pentru aeronave.
Cochineu este un colorant alimentar facut din fierberea sau uscarea gandacilor, apoi zdrobirea lor pentru a elibera culoarea. Acesti gandaci sunt adunati cu mana de pe cactusi. Acest ingredient este trecut pe eticheta ambalajelor ca E120, carmin sau rosu natural 4. Este folosit adesea in produse de patiserie sau dulciuri colorate.
Celuloza, care este trecuta ca ‘fibra dietetica’, se obtine din pulpa de lemn sau bumbac. Ea ajuta producatorii sa elimine grasimile din anumite produse, cum ar fi painea ambalata. E folosita, in general, la lipii sau tortilla.
Este un conservant pentru produsele cu continut ridicat de grasime, dar se gaseste si la pompele de alimentare de la benzinarie. A fost interzis deja in anumite tari si este listat pe eticheta cu numele E319. Tert-butilhidrochinona mai este folosita si la producerea de biodiesel si lac. Substanta se gaseste in biscuiti, taitei, produse semipreparate si congelate. Este permis sa fie folosit in concentratii mari in produse pe baza de peste congelat.
Ceara Carnauba este folosita pentru a da luciu caroseriei masinilor si… dulciurilor! Este fabricata din ceara unui palmier din Brazilia. Este folosita pentru a pastra produsele lucioase si atragatoare. E folosita in glazura pentru gogosi, produse gumate si crema pentru pantofi.
Este folosit in bauturi cu aroma de citrice. Scopul este de a impiedica aroma sa se separe de suc si sa urce la suprafata. Uleiul vegetal brome este folosit ca inhibitor de flacara pentru plastice si mobila. Daca bei prea multa substanta, te poti imbolnavi de sindromul Bromism care cauzeaza convulsii. In 2014, companiile producatoare de sucuri acidulate au sustinut ca vor indeparta aceasta substanta periculoasa.
Este preparat dintr-un amestec de chimicale. Caramelul artificial este trecut pe eticheta produselor ca E510. Se regaseste in carnuri sau briose cu o culoare maro. Ca efecte secundare notam probleme intestinale. In America, acest colorant a fost interzis in bauturile negru deoarece este cancerigen.
Sursa: Community Channel