Vesti bune pentru antrenoarea emisiunii Vocea Romaniei! A castigat procesul!
Loredana Groza a castigat procesul cu Gabi Lunca. Vedeta de 47 de ani a fost data in judecata in 2012 de catre Gabi Lunca. Artista de muzica lautareasca sustine ca Lore a folosit fara drepturi o piesa din repertoriul ei. Dupa 6 ani de procese, Gabi Luna a pierdut si Loredana Groza a castigat in instanta.
Piesa ‘Intr-o zi la poarta mea’ este din folclorul romanesc. Asta inseamna ca oricine o poate canta, informeaza adevarul.ro. Decizia este definitiva. Gabi Lunca trebuie sa ii plateasca Loredanei Groza suna de 22.000 de euro sau 102.000 lei. Disputa celor doua a inceput in octombrie 2012.
„Nu am comentat niciodată public pe parcursul procesului decizia doamnei Gabi Luncă de a mă da în judecată. Am un mare respect pentru munca fiecărui artist din orice domeniu, cum am un respect şi o dragoste imensă pentru folclor, pe care mi-am dorit mereu să-l aduc în actualitate, să-l fac „cool“ şi pentru generaţiile noi.
Folclorul reprezintă identitatea şi rădăcinile noastre şi-l cânt cu o mare bucurie în faţa publicului de toate vârstele. În instanţă au fost specialişti care au vorbit despre originile acestei piese şi despre dreptul public de a fi folosită, noi ca artişti vorbim pentru public prin emoţiile spectacolelor noastre“, a spus Loredana.
Dr. Marian Lupaşcu, cercetator ştiinţific grad I cu activitate de peste 25 de ani în domeniul cercetării patrimoniului cultural imaterial, a făcut următoarele precizări:
„Mai multe piese asemănătoare, aparţinând speciei cântec de mahala, circulă în folclorul urban din Muntenia, variantele fiind atestate de la jumătatea secolului al XX-lea sub titlurile „Aseară, la poarta mea“, „Într-o zi, la poarta mea“, „Într-o zi, în calea mea“, „Ciririp“, „Cip-cirip“, cântate de diverşi performeri.
Prioritatea indubitabilă a înregistrării aparţine variantei Romică Puceanu şi este evidenţiată şi de indicativele matriţelor. Dacă piesa ar fi fost compoziţie proprie, Romică Puceanu ar fi declarat-o ca atare, în 1982, însă Romică Puceanu a declarat-o, fapt consemnat în arhive, ca făcând parte din folclor.
Este demonstrat ca piesa în litigiu aparţine folclorului urban şi, din 1982 până astăzi, în toate cataloagele muzicale şi pe toate site-urile de specialitate, indiferent de titlul variantei sau interpret, la provenienţa piesei este menţionat: folclor.
Având în vedere toate acestea, Gabi Luncă nu a putut în 1983 şi nici astăzi nu poate să declare ca piesa este compoziţie proprie. În consecinţă, nu are niciun drept asupra ei şi nici căderea să-i revendice paternitatea.“