Locul unde oamenii traiesc pana la 140 de ani. Cum ajung la aceasta varsta inaintata, ce mananca si DE CE mor

Publicat: 26 ian. 2017, 11:24 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Locul unde oamenii traiesc pana la 140 de ani. Cum ajung la aceasta varsta inaintata, ce mananca si DE CE mor

Hunza este o mica vale muntoasa din regiunea Gilgit-Baltistan, provincia autonoma de nord-vest din Pakistan. Intreaga vale este situata la inaltimea medie de 2.500 de metri, avand o suprafata de 7.900 kilometri patrati. Zona este marginita de munti: Utar Sar, Rakaposhi, Bojahagur Duanasir II, precum si piscurile Hunza, Ghenta, Diran si Bublimating: toti muntii enumerati strapungand cerul cu inaltimi de peste 6 000 metri.

Oamenii care traiau de milenii in acest loc uitat de boala, suferinta, tristete si stres, atingeau varste incredibile, se bucurau de o stare a sanatatii nemaiintalnita nicaieri in lume si puteau procrea la varste la care cei mai multi occidentali zaceau deja in sicrie. Astazi, misterul Vaii Hunza si al locuitorilor este la fel de mare, in ciuda sutelor de investigatii si cercetari stiintifice. Beatitudinea uluitoare a acestui loc pare sa ascunda secretul Frumusetii fara Batranete si al Vietii fara de Moarte.

Daca in orice alta provincie a Pakistanului speranta de viata atinge 50-60 ani, tipic de altfel pentru o tara din lumea a treia, se pare ca in Valea Hunza oamenii de stiinta sunt martori directi ai unui fenomen incredibil: in Valea Hunza traiesc probabil cei mai longevivi oameni din lume.

Volumul „Hunza: Secrets of the World’s Healthiest and Oldest Living People” relateaza despre un tinut indepartat unde oamenii nu sufera de bolile comune populatiilor occidentale sedentarizate si consumatoare de alimente nocive. In Hunza, nici macar cei mai batrani oameni nu sufereau de Parkinson, colesterol marit, boli de inima, cancer (cancerul este totalmente necunoscut in randul lor), artrita, carii dentare, afectiuni ale vezicii urinare, diabet, tuberculoza, hipertensiune arteriala, alergii, astm, boli de ficat, constipatie, hemoroizi sau alte sute de afectiuni care vin ca o ironica nota de plata pentru noi, cei „civilizati, avansati tehnologic si atotstiutori in ignoranta noastra educata”.

In Hunza, oamenii mor fie in urma accidentelor, fie de batranete, la varste matusalemice. In niciun caz nu sunt secerati de boli degenerative, precum batranii din Occident. Dar cea mai mare surpriza a medicinei moderne a avut loc in urma investigarii cazurilor des intalnite in care „mamele” aveau 60-70 ani si „tatii” 70-90 ani.

In primul rand, o mare parte a alimentelor sunt consumate crude, fara a fi gatite sau prelucrate in foc. Vegetalele sunt mancate pe loc, imediat ce sunt culese. De fapt, in anotimpul cald, masa zilnica se compune din peste 80% legume si fructe consumate crude. La o analiza stiintifica a reiesit ca hunzakutii beneficiaza de 40% calorii din cereale nedecorticate, 30% calorii din legume, 15% calorii din fructe, 10% din leguminoase si doar 1% din alimente de provenienta animala. Fructul pe care il consuma zilnic este caisa.

Un alt secret al longevitatii rezida, probabil, in modalitatea „neortodoxa” prin care localnicii isi gatesc traditionala „Paine Hunza”. Pentru relizarea acestui aliment miraculos, bastinasii macina in piatra boabe de grau, orz si hrisca. Faina rezultata este amestecata cu ulei de canola, miere, melasa, lapte de soia, sare de mare, scortisoara, nucsoara, suc proaspat de lamaie si portocala, oua, ulei de masline, praf de curry, patrunjel, ghimbir si banane uscate, multe dintre aceste ingredinte fiind obtinute de bastinasi in urma trocului. Painea rezultata este coapta pe jumatate in tipsii mari de metal. Traditia cere sa fie coapta doar pe jumatate, astfel incat principiile active, vitaminele si nutrientii sa nu fie distrusi de temperaturile mari din cuptor.

Acestia mananca putina carne si iau masa doar de doua ori pe zi. In plus, inoata in apa inghetata, iar o plimbare de 15-20 km este cat se poate de normala.

R. Bircher detaliaza felul in care traieste poporul din Hunza in cartea sa „Hunza-people who do not know disease”:

– dieta e dominata de fructe si legume;
– manânca multa hrana nepreparata, cruda;
– consuma foarte putina sare;
– alcoolul si dulciurile sunt consumate foarte rar.

Sursa

Publicat: 26 ian. 2017, 11:24 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Pe aceeași temă