Locul din judetul Bihor unde lemnul e mai profitabil decat turismul. Ce se intampla in tara

Publicat: 19 aug. 2017, 20:37 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Locul din judetul Bihor unde lemnul e mai profitabil decat turismul. Ce se intampla in tara

zona lacului Vida, din comuna DobrestiLocul din judetul Bihor unde lemnul e mai profitabil decat turismul. Aparent, la noi in tara nu mai este avantajos sa aduci turisti. Ci sa tai lemn. Mult lemn din padurile din toate zonele frumoase care ar atrage zeci de turisti. Acelasi lucru se intampla si in comuna Dobresti, judetul Bihor.

20.000 de metri cubi de lemn au fost taiati din zona lacului Vida, din comuna Dobresti. Toti arborii au fost sanatosi, deci nu este vorba de o ‘vindecare’ sau intinerire a padurilor. Toti arborii taiati au fost vanduti de Directia Silvica Bihor, la licitatie.

„Dacă o zonă are potenţial turistic, nu înseamnă că activitatea de exploatare forestieră, de recoltare a masei lemnoase este interzisă. Normal că ea se face cu anumite restricţii, fără… adică să nu deranjăm activităţile specifice”, spune Adrian Jurcău, directorul Direcţiei Silvice Bihor.

zona lacului Vida, din comuna DobrestiLa capatul opus se afla cei care vor sa promoveze turismul. Si nu doar acolo, ci in toata Romania. Acestia sustin ca taierile masive de copaci alunga turistii in zone cu mult verde.

„Lacul Vida fără pădurile din împrejurimi ar fi ca ansamblul Brâncuşi fără Coloana Infinitului. Mai există în zonă 300 de peşteri, care încă nu sunt explorate defel. Dar fără păduri, n-ar mai exista niciun interes”, spune Cosmin Ambru, administratorul paginii de Facebook Visit Dobreşti.

Locul din judetul Bihor unde lemnul e mai profitabil Lacul si cheile Videi din comuna Dobresti Sunt cele mai frumoase locatii din sudul judetului Bihor. Oamenii vin pentru apa limpede, aerul curat si verdele naturii. Chiar daca Ocolul Silvic Dobresti stie ca zona are potentioal turistic, sustine ca nu poate opri defrisarile.

„Este promovat de primărie lacul ca zonă turistică, deşi nu are nicio facilitate turistică. Ea este chiar şi malul, până în apă, este în proprietatea statului, trecută pădure. Este un drum de acces doar pe lângă, care înconjoară lacul, ăla e un drum forestier”, spune ing. Cristian Ban, şef de producţie la Ocolul Silvic Dobreşti.

Publicat: 19 aug. 2017, 20:37 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Pe aceeași temă