In timpul iernii, ai nevoie de alimente care sa te ajute sa-ti mentii sanatatea intr-o stare buna si sa iti dea cat mai multa energie.
Iata ca vremea rece a sosit, iar fructele si legumele de sezon sunt tot mai greu de achizitionat. Cu putina planificare si creativitate putem sa gasim si variante neasteptate de alimente pline de vitamine.
Iata care sunt cele mai bune legume pe care le poti consuma iarna: cartofii dulci, sfecla rosie, varza, prazul, ceapa si morcovii.
Cartofii dulci sunt foarte hranitori. Pe langa vitaminele B6 si C, cartofii contin fier si vitamina D si sunt foarte buni pentru sistemul imunitar. In plus, acestia contin si magneziu, un mineral anti-stres prin excelenta care te ajuta sa te relaxezi in sezonul rece. In combinatie cu branza, cartofii sunt un rasfat de iarna excelent.
Sfecla rosie. Este un pachet complet de nutrienti: vitaminele A, B, C, potasiu, magneziu, fosfor sunt doar cateva dintre cele mai importante. In plus, este delicioasa si merge de minune cu mancarurile iarna.
Varza. Este o sursa excelenta de vitamina B, C, calciu, magneziu si fosfor. Proprietatile sale anti-inflamatoare o recomanda iarna, fie in retete traditionale, fie in salate sau supe.
Morcovi. Sunt plini de betacaroten, un antioxidant foarte important, vitamina C si luteina. Studiile au confirmat ca morcovii scad considerabil riscul de cancer si lupta cu celulele canceroase.
Ceapa. Este slaba in calorii, hidratanta si plina de vitamina C si fibre. Uleiurile continute in ceapa scad colesterolul si ridica nivelul de colesterol bun din sange.
Prazul. Si el contine o doza mare de vitamina K si A, care protejeaza vasele sanguine de radicalii liberi care formeaza celulele canceroase. Datorita continutului bogat in vitamina B, prazul este recomandat viitoarelor mamici, intrucat aceasta protejeaza impotriva malformatiilor.
Sursa: foodstory.stirileprotv.ro.