Legumele si fructele congelate reprezinta o optiune rapida si usoara pentru a prepara diferite feluri de mancare. Multi oameni cumpara si conserva legume si fructe deoarece congelarea, in esenta, reprezinta un buton de pauza pentru natura.
Desi ai zice ca fructele si legumele aranjate frumos pe rafturile magazinelor sunt mult mai sanatoase decat cele congelate si inghesuite in pungi, adevarul este altul. Produsele congelate au niste atuuri greu de egalat.
Congelarea incetineste reactiile enzimatice si creste timpul necesar pentru ca degradarea sa aiba loc. Legumele au o valore nutritiva importanta, furnizand organismului uman apa, fibre, minerale, vitamine hidrosolobile (in special vitamina C), plus o diversitate de fitonutrienti, inclusiv carotenoide, fenoli, clorofila si sulfoxizi. De altfel, Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca includerea in meniul zilnic a fructelor si a legumelor reprezinta o modalitate majora de a reduce riscul de imbolnavire.
Legumele folosite pentru prelucrare (congelare) sunt, in general, cultivate in acelasi mod ca produsele proaspete. La nivel global, nu exista foarte multe dovezi stintiifice care sa confirme ca legumele cultivate in afara sezonului sunt semnificativ inferioare produselor de sezon.
Legumele congelate sunt de obicei recoltate la varful maturitatii, in acest fel permitand cea mai mare densitate a nutrientilor sa fie pastrata. In timpul procesului de congelare, valoare nutritiva a legumelor se diminueaza destul de putin, deoarece legumele nu sunt procesate intens inainte de a fi congelate.
De asemenea, legumele congelate sunt mai putin costisitoare decat cele regasite in stare proaspata. Legumele de sezon contin mai putine pesticide (si alte substante de fititratament) – sau pot fi chiar cultivate organic – decat cele pe care le gasim proaspete in afara sezonului, asa ca sunt o optiune daca vreti sa aveti o dieta sanatoasa. In plus, procesul de congelare duce si la mai putine legume aruncate din cauza alterarii acestora.
Un alt factor important care ne determina sa cumparam legume congelate este cel al usurintei folosirii lor. Multe alimente congelate sunt prespalate si adesea taiate, timpul de preparare al acestora fiind redus. Sunt usor de depozitat, avand un termen de valabilitate lung, care se extinde la aproximativ un an. Exista si un risc redus de intoxicatie alimentara, deoarece congelarea ucide bacteriile si microorganismele, prevenind astfel indigestia si intoxicatiile alimentare.
Fructele si legumele congelate au un nivel mult mai mare de nutrienti decat cele “proaspete”, intrucat sunt congelate imediat dupa ce sunt culese.
Pe de alta parte, legumele si fructele proaspete sunt culese inainte sa fie coapte (un minus din start la nutrienti), apoi transportate sute, mii de kilometri pana ajung la magazinele de langa tine. Acolo, mai stau cateva zile pe rafturi, pana sunt cumparate si consumate. In acest moment, nu au valoarea nutritiva pe care ar trebui sa o aiba.
La congelator, alimentele îşi păstrează nutrienţii pentru diferite perioade de timp, astfel: legumele, fructele, carnea de pui şi de porc – 6 luni, carnea de vită şi de miel – 12 luni, iar fructele de mare – 3 luni.
Sursa: televiziunea-medicala.ro.