Leguma ignama, beneficii numeroase pentru sanatate. Cum se consuma si ce afectiuni amelioreza

19 04. 2019, 15:51

Leguma ignama are proprietati considerate chiar miraculoase. Desi este asemanatoare cartofului dulce, aceasta are insa caracteristici distinctive. Ignamele fac parte din familia „Dioscoreae” si sunt foarte populare in special in Africa.

Totodata, sunt cultivate si in Asia, America Centrala, dar si Oceania. La nivel mondial, cele mai cunoscute sunt ignama hawaiiana, dar si ignama coreeana. Aproximativ 70% din ignamele care ajung pe piata sunt produse in Nigeria.

Ce este leguma ignama

Leguma ignama are o foarte mare popularitate in special in Africa de Vest. De asemenea, in zone din Nigeria, oamenii considera ca are proprietati miraculoase, si ajuta inclusiv la fertilitate, in cazul femeilor.

Ignama a fost cultivata pentru prima data in anul 8000 i.en., in Africa si Asia. Spre deosebire de cartoful dulce, cu care se aseamana mult, leguma ignama este ceva mai lunguiata. Nu este nici la fel de dulce precum cartoful de acest soi si are o nuanta de portocaliu inchis. Suprafata legumei este de culoare maro.

Leguma ignama, beneficii pentru sanatate

Ignamele contin in mare masura si amidon, insa sunt sanatoase deoarece au fibre dietetice care permit sa fie absorbite lent in organism. Are si carbohidrati, care reusesc sa mentina nivelul de zahar din sange la un indice glicemic redus.

Ignamele contin vitamina A, care odata absorbita in organism se transforma in beta-caroten si antioxidanti. Are beneficii precum mentinerea sanatoasa a membranelor mucoasei, dar si a pielii. In mod curios, consumul mare de igname sporeste si vederea pe timp de noapte. Mai mult, sprijina dezvoltarea corecta a oaselor si ajuta impotriva cancerului la nivelul gurii si cel pulmonar.

Printre proprietati, ignamele mai contin si doza zilnica necesara de vitamina C. Reprezinta 27% din leguma miraculoasa. Ajuta la lupta contra gripei si racelii, vindeca foarte repede ranile si reprezinta un remediu natural impotriva imbatranirii.

Ignamele mai sunt recunoscute si pentru cantitatea mare de fibre, potasiu, complexul de vitamine B, mangan. Acestea asigura un sistem imunitar de neclintit, impotriva bolilor. Se mai stie despre aceasta leguma ca datorita continutului de vitamina B6, si respectiv piridoxina, este benefica pentru diminuarea efectelor de homocisteina. Cu alte cuvinte, in cazul unui atac de cord sau accident vascular, ne ajuta peretii celulelor sa fie ceva mai rezistenti.

Cum se prepara leguma ignama

De obicei, leguma ignama este recoltata dupa un an de crestere si uscata timp de cateva ore, intr-un hambar bine ventilat. Ulterior, poate fi stocata, fara sa fie necesara refrigerarea. Rezista timp de cateva saptamani si se mentine proaspata.

Se poate prepara in foarte multe moduri, fiecare dintre acestea avand propria savoare. Ignamele pot fi prajite, coapte, servite sote, sau fierte, zdrobite si transformate in piure. Odata ce este fiarta, leguma rezista cateva saptamani daca este refrigerata. Altfel, mancarurile pe baza de igname rezista si cateva zile fara sa se strice, noteaza viataverdeviu.ro.