Laurentiu Popa este Rembrandt de Romania! Barbatul din Galati stapaneste o tehnica aproape imposibila in zilele noastre. Este asemanatoare cu cea a lui Rembrandt, maestrul clar-obscurului. Laurentiu Popa picteaza din adolescenta si a devenit apreciat in afara Romaniei.
Laurentiu Popa este Rembrandt de Romania pentru toti strainii. Cu toate ca este la mare cautare peste granite, barbatul a ramas in tara. Acesta indruma multi tineri in tainele picturii. Barbatul este printre putinii pictori contemporani care au curajul sa abordeze tehnica de clar-obscur.
Procedeul dateaza din secolul al 17-lea de Rembrandt. Laurentiu Popa s-a indragostit de acest stil in adolescenta, dupa ce a primit un album de pictura. In el se aflau si operele lui Rembrandt.
„Am învăţat de acolo câte ceva şi am mai complicat şi eu puţin treburile şi a rezultat o tehnică inedită. Tehnica se cheamă strat în strat. Nu e o tehnică tocmai uşor de realizat”, a marturisit Laurentiu Popa pentru Digi24.ro.
La cei 43 de ani ai sai, pictorul are peste 500 de tablouri. Operele sale sunt admirate zi de zi de iubitorii de frumos. Tablourile au ajuns in expoziti sau colecti private din Romania si din strainatate. Printre clientii sai se numara iubitori de arta sau firme private.
Laurentiu Popa a stat 6 ani in Italia. Acolo a predat pictura si a construit o miscare a pictorilor locali. Acesta a venit inapoi in Romania unde face acelasi lucru. A infiintat Cercul Rembrandt intr-o scoala din Galati. Acolo indruma 55 de elevi si toti se bucura de acest nou lucru inedit pentru institutia lor.
Îmi place frumosul, o dovadă este şi faptul că am ales să pictez. Îmi plac portretele, personajele, totul în materie de culoare. Cu fiecare tablou pictat învăţ ceva în plus, şi asta îmi place foarte mult. Niciodată nu m-am limitat la partea teoretică din pictură.
Nu-mi place trufia… Dacă aş fi dat şi eu mai mult din coadă, probabil că acum eram sus, chiar cu funcţii şi cu putere în lumea artei din Galaţi. Aşa, mi-am văzut de treabă şi bine am făcut. Lasă-i pe alţii să guste din supremaţie în artă!
Aia nu este pictură, din punctul meu de vedere. Eu muncesc pentru un tablou, iar oamenii înţeleg ceea ce pictez. Am vândut, în Italia chiar şi tablouri neterminate, e-adevărat, la preţuri mici, dar oamenii vroiau musai să le aibă.
Artiştii se refugiază de multe ori în carapacea lor, dar trebuie să ştiţi că şi ei sunt oameni. Soţia mea a înţeles cum decurg lucrurile în viaţa unui artist şi acum avem o relaţie cât se poate de normală.
Sursa interviu: adevarul.ro