Lăsata secului 2024. Când începe postul Paștelui. Tradiții și ociceiuri

Publicat: 17 mart. 2024, 14:35 Autor: Loredana Dumitrașcu Life
Lăsata secului 2024. Când începe postul Paștelui. Tradiții și ociceiuri

Lăsatul Secului pentru Postul Sfintelor Paște are două etape: Duminica Înfricoșatei Judecăți – când se lasă sec de carne și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai – când se lasă sec de brânză.

Un singur post are două Lăsatul Secului, cel al Sfintelor Paști, cunoscut drept Postul cel Mare. Prima astfel de sărbătoare este pentru carne și se ține în Duminica Înfricoșatei Judecăți, care pică pe data de 1o martie 2024, iar celălalt Lăsat al Secului este pentru ouă, pește și lactate și se ține pe data de 17 martie 2024, în Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam.

Lăsata secului 2024. Tradiţii şi obiceiuri

După Lăsatul Secului de brânză, în Săptămâna Curată, nu se țese. Cei care nu respectă această datină, pot avea parte de vizită inopinată a lui Toader, ”care vine peste noapte și încurcă ițele”. Afectați ar putea să fie și caii sau vitele ale cărui stăpân nu ține sărbătoarea de Sân Toader. Animalele ar putea fi rănite sau atacate de fiare.

Când este dezlegare la peşte în Postul Paştelui

Pe parcursul întregului post există zile cu dezlegare la pește, când cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegarile la peste sunt de Praznicul Bunei Vestiri, pe data de 25 martie și de Florii, în duminica de dinaintea Paștelui.
Totodată, dacă sărbătoarea de Bunavestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la untdelemn şi vin. Când cade în vinerea sau sâmbătă acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin.

Creștinii țin Postul Mare, perioadă care face referire la postul de 40 de zile și 40 de nopți pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei. Postul de 40 de zile aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Citește mai multe aici.

Publicat: 17 mart. 2024, 14:35 Autor: Loredana Dumitrașcu Life
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. În…...
Pe aceeași temă