Românii de pretutindeni sărbătoresc pe 1 Decembrie Ziua Națională a României, cel mai important moment din istorie. Ce obiceiuri și tradiții au românii de această zi specială, ce manifestări sunt planificate azi, toate în rândurile de mai jos.
UPDATE 11:13: A început parada militară! Peste 2.400 de militari și angajați din MApN, MAI, SRI, STS și Administrația Națională a Penitenciarelor defilează în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, a premierului Marcel Ciolacu și a președintelui Senatului, Nicolae Ciucă.
De asemenea, Ministerul Apărării a transmis că la parada militară vor participa și aproximativ 150 de militari străini din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Olanda, dar și militari din țările aliate NATO.
Ştirea iniţială
După Revoluția din 1989, data de 1 decembrie a fost proclamată drept Zi Națională a României. Anterior, în perioada comunistă, între 1948 și 1989, ziua națională era data de 23 august, când România a întors armele împotriva Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial. În intervalul 1866-1947, ziua națională era sărbătorită pe 10 mai, aceasta fiind Ziua Regalității.
Ziua Naţională a României este marcată an de an prin evenimente patriotice, în special prin parade militare – cele mai cunoscute fiind cea de la București de la Arcul de Triumf și cea de la Alba Iulia. Totodată peste tot în țară au loc parade militare mai mici sau ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor.
În catedralele, bisericile și mănăstirile din țară este oficializată slujba specifică „Te Deum”, prin care sunt pomeniți eroii neamului românesc care au luptat pentru Marea Unire de la 1918.
Pe lângă acestea, Ziua Națională a României este marcată și ca o sărbătoare culinară. Astfel, românii sărbătoresc pe 1 Decembrie cu un pahar cu vin, normal sau fiert, cu țuică fiartă, cu tradiționalii mici sau cu fasole cu ciolan.
Pe lângă sărbătoarea naţională, magia sărbătorilor de iarnă se regăsește şi în târgurile de Crăciun. Orașele mari se îmbracă deja în podoabe de sărbătoare.
Primăria Capitalei a anunțat că în perioada 30 noiembrie – 26 decembrie, în Piaţa Constituţiei, va avea loc ”Târgul de Crăciun Bucureşti”. Aici, locuitorii Capitalei, dar și turiștii se pot bucura de preparate tradiționale, produse artizanale, dar și de programe artistice.
Pe lângă acesta, în Capitală va mai fi deschis târgul de Crăciun din Drumul Taberei.
Târgul de Crăciun din Sibiu își va deschide porțile tot pe 17 noiembrie și se va încheia pe 2 ianuarie. Acesta se află printre primele târguri de Crăciun înființate în țară de o asemenea amploare.
Primăria din Brașov a pus totul la punct pentru unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului. Târgul de Crăciun Brașov 2023 se va desfășura în Piața Sfatului în perioada 30 noiembrie – 7 ianuarie 2024.
Vor exista mai multe scene amplasate, dar și căsuțe speciale cu activități pentru cei mici. Accesul la târgul de Crăciun se va face gratuit.
Nici clujenii nu se lasă mai prejos. Magia sărbătorilor de iarnă urmează să-și găsească locul în Piața Unirii din Cluj. Târgul de Crăciun va fi deschis începând cu 24 noiembrie 2023.
Anul acesta, Clujul va avea două târguri de Crăciun. Cel de-al doilea va fi organizat pe Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”, începând cu data de 1 decembrie 2023. Ambele târguri de Crăciun vor putea fi vizitate până pe 1 ianuarie 2024.
Târgul de Crăciun este un prilej de bucurie și pentru constănțeni. Târgul de Crăciun din Constanța va fi organizat în perioada 30 noiembrie – 27 decembrie în Parcul Oleg Danovski.
Târgul de Crăciun din Craiova este deschis în perioada 17 noiembrie 2023 – 2 ianuarie 2024. Târgul a fost deja premiat de două ori la nivel european pentru frumusețea sa.
Piața Mihai Viteazul este locul în care se întâmplă toată magia. În centrul vechi al orașului s-au amplasat luminițele și decorațiunile spectaculoase.
Târgul de Crăciun Oradea se desfășoară în perioada 20 noiembrie 2023 – 26 decembrie 2023. Magia Sărbătorilor de iarnă se regăsește din nu în jurul bradului superb din Paiața Unirii.
Sursă foto: social media