Jumări de porc. Cum se fac jumările. Tot ce trebuie să știi despre prepararea deliciului pur românesc
Jumări de porc. Jumările de porc sunt un preparat nelipsit de pe mesele românilor, mai ales în perioada iernii, când toată lumea își dorește să guste o bucățică de slănină bine rumenită în tigaie. Cele mai apreciate jumări de porc sunt cele crocante, bine rumenite, de culoare aurie.
Iată cum se prepară cele mai gustoase jumări de porc, un preparat autenctic românesc, preferat de oricine. Secretul jumărilor de porc absolut delicioș este folosirea slăninei cu puțin șorici.
Jumări de porc. Ingrediente
2 kg fleică de porc sau grăsime de porc împănată
1 lingură sare mare
1-2 linguri apă
1 ceapă
Jumări de porc. Mod de preparare
Se taie grăsimea de porc în cuburi potrivit de mari. Acestea se pun într-un vas cu sită și se presară sare peste ele. Se amestecă bine cu sarea de câteva ori și se lasă la odihnit, la rece, timp de o zi.
A doua zi se pun jumările într-un ceaun, la foc mediu și se adaugă 1-2 linguri de apă. Se amestecă din când în când în ele să se rumenească uniform. Când se formează untura și jumările își schimbă culoarea, se adaugă o ceapă curățată și tăiată în patru. Ceapa va da gust bun și aromă atât jumărilor cât și unturii, Când ceapa începe să se ardă, se va înlătura din untură.
Jumările nu trebuie uscate foarte rău, ci lăsate mai suculente atunci când le scoatem cu o paletă într-o sită.
„Avem nevoie de slănină cu şorici, apă şi sare. Slănina se taie în cubuleţe mici, de 4-6 centimetri. Acestea se pun la fiert într-un tuci cu sare şi apă cât să acopere bucăţile tăiate. După ce apa se va evapora şi în recipient va rămâne doar untura lichidă, bucăţile de slănină cu şorici şi mai lasă puţin la prăjit, tocmai pentru a ieşi crocante. Jumările sunt gata în momentul în care furculiţa intră în acestea”, este și sfatul bucătarului Adrian Pop.
Jumari de porc. Cum se folosesc jumările de porc?
Jumările de porc se pot întrebuința sub diferite forme, în diferite mâncăruri sau chiar și așa simple. Pot fi servite simple cu pâine și mămăliguță caldă cu brânză de oaie, într-o mâncare cu varză, într-o omletă sau poți să faci și pogacele cu jumări sau alte preparate în funcție de gusturile și imaginația ta.
Jumările se pot servi ca aperitiv, alături de ceapă, roşii şi brânză. Merg şi câte două ouă ochiuri. Încercaţi să renunţaţi la pâine pentru această masă în favoarea mămăligii. Este recomadabil să avem alături şi nişte murături asortate.
Ce facem cu untura rămasă de la prepararea jumărilor de porc
Untura de la jumări se strecoară bine şi se pune într-un borcan la solidificat. Se foloseşte la prăjeli, la pregătirea aluaturilor fragede, precum şi la orice alte reţete care necesita grăsime. Untura poate înlocui uleiul la gătit, studii mai recente arată că este mult mai sănătoasă decât uleiul din comerţ atunci când nu se foloseşte în cantităţi mari.
Citește și: Mâncarea de care probabil nu ai auzit, dar care e un deliciu! Doar așa o vei pregăti de acum înainte!