S-au implinit 28 de ani de la moartea duhovnicului Arsenie Boca, iar Manastirea Prislop este plina mereu de pelerini care vin sa se roage la mormantul sau.
Inmormantarea parintelui Arsenie Boca a avut loc in ziua de 4 decembrie 1989. Doar doua fotografii au fost facute publice de atunci, in care este dezvaluit trupul neinsufletit al duhovnicului. Insa si marturiile celor care au fost prezenti la Prislop sunt de-a dreptul controversate.
Imaginile publicate au fost realizate de dl. Bratu si developate de Parintele conf. dr. Irimie Marga de la Sibiu, care le-a daruit cercetatorului Florin Dutu. Fostul calugar a murit la Sinaia, pe 28 noiembrie 1989 si fost inmormantat la manastirea Prislop, unde a dorit sa ii fie depus trupul. Unul dintre cei care au slujit la înmormântarea părintelui Arsenie Boca a fost preotul hunedorean Octavian Pătraşcu, din Valea Jiului.
„Slujba la care au participat mai mulţi preoţi şi o mulţime de oameni apropiaţi părintelui a fost încărcată de emoţie. I-am mulţumit lui Dumnezeu că mi-a dat ocazia să îl conduc pe ultimul drum pe cel pe care îl preţuiam cu toţii. Câteva săptămâni mai târziu urma să aibă loc ceea ce părintele Arsenie Boca prevestise: schimbarea regimului comunist“, a povestit preotul Octavian Pătraşcu.
El a marturisit ca la inmormantarea lui Arsenie nu s-au petrecut lucruri iesite din comun. In schimb, altii sunt de parere ca in timpul slujbei de inmormantare s-au petrecut adevarate minuni.
„Nu pot uita, când au scos sicriul din biserică, în spatele meu era o femeie îmbrobodită, plânsă, şi un bărbat foarte înalt, amândoi ţărani din părţile Făgăraşului, şi brusc, bărbatul a rămas ca paralizat, cu ochii mari, înspăimântaţi, şi-a îndreptat mâna spre inimă şi deodată a făcut aşa, în mare şoaptă: «uoaaaahhh!». I-am urmărit prin curtea mănăstirii doar-doar voi afla ce-o fi văzut bărbatul acela, şi când mergeam cu toţi spre groapă, am tras cu urechea şi am auzit: cu toate că era amiază, omul văzuse sus, pe cer, o cruce de stele”, relata părintele Dumitru, de la Mănăstirea Sf. Ilie – Albac, într-o mărturie publicată în culegerile de amintiri despre Arsenie Boca.
Un alt martor la inmormantarea a fost un barbat din Sambata de Sus.
„Când a murit Părintele Arsenie a fost pentru prima dată în viaţă când am avut ocazia să-l ating. Obrajii îi erau roşii. A murit joi şi l-au înmormântat luni şi era ca viu atunci. Împrejurul sicriului se simţea mireasmă de mir. Nu au fost la înmormântare atât de mulţi, cum mă aşteptam. A trecut la cele veşnice neîmpăcat pentru că a plecat cu multe taine pe care nu a avut cui să i le dezvăluie”, potrivit crestinortodox.ro.
O alta femeie a declarat urmatoarele: „La înmormântarea Părintelui, am văzut că avea degetele mâinilor sub dulamă. M-am mirat şi m-am întrebat de ce au făcut aşa. Nu ştiu de ce, dar am auzit în predica părintelui Bunescu, la înmormântare ceva ce m-a uluit. A spus aşa: „Ai trăit ca un cuvios şi ai murit ca un martir”. Tot la înmormântare, când s-a întors sicriul cu 180 de grade, pentru a pleca spre cimitir, am văzut foarte clar cum Părintele Arsenie a deschis ochii! I-am văzut clar ochii albaştri. Eram foarte aproape de sicriu. Când am auzit că şi alţii au văzut acest lucru, am înţeles că nu a fost o nălucire”, relata maica Adriana, de la Schitul Cornet.