Departe de imaginea de fante sau de cea de politician respectabil, Mircea Geoană demostrează că declinul poate veni mai devreme decât îți imaginezi, așa cum a venit și poziția de Președinte al României, în cazu-i. A venit repede și a plecat și mai repede…
Zilele trecute, politicianul sau cel care, în 1996, devenea cel mai tânăr ambasador român din corpul diplomatic român, a fost surprins de paparazzi CIAO.RO pe litoralul românesc. Nu știm exact ce este mai trist în ipostaza aceasta.
Mircea Geoană, care arată ca un domn cu ceva poziție socială, dar extrem de tras la față, sau decorul cu totul. În jur mormane de lemne și terase dezafectate, șezlonguri ponosite și mese abandonate. În mijloc familia Geoana, el tolănit pe un șezlong vechi, cu o saltea „părăsită” parcă de husă, cu privirea acoperită de veșnicii ochelari de soare negri. Ea parcă ceva mai sprintenă în privire, parcă și zâmbește la un moment dat, însă de asemenea personaj în această scenă tristă de film rusesc vechi. Soții Geoană, astfel „montați” pe plaja „porno” (n.r. goală), se întrețin cu un domn aproximativ de vârsta lor care, după gesturi, pare că le spune lucruri în care și crede. Politicianul este deloc interesat, puțin, puțin, însă, îl mai salvează soția.
Iată cum proverbul românesc „ce-ai fost și ce-ai ajuns” li se potrivește mănușă stimabililor membri ai familiei Geoană.
Cine este Mircea Geoană?
Politicianul şi diplomatul Mircea-Dan Geoană s-a născut la Bucureşti, la 14 iulie 1958. El absolvit cursurile Facultăţii de Mecanică, din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti. În perioada 1983-1990 a lucrat ca inginer la Trustul Energomontaj din Bucureşti. În 1987, s-a înscris la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. A intrat în corpul diplomatic în 1990, fiind repartizat ca referent în relaţia României cu Franţa. Un an an mai târziu, a fost numit director al Departamentului de Afaceri Europene, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În 1992, a absolvit un curs de perfecţionare la prestigioasa „L’Ecole Nationale d’Administration de Paris”. În 1999, a absolvit cursurile Harvard Business School – Program de dezvoltare managerială a Grupului Băncii Mondiale, conform Digi24.ro.
În 1994 a absolvit cursul despre instituţii democratice al NATO. În 1995, a fost numit director al Direcţiei Generale pentru Europa, America de Nord, America Latină, Asia, Africa şi Orientul Mijlociu. În perioada 1993-1995, Mircea Geoană a fost şi purtător de cuvânt al MAE.
În februarie 1996, a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României la Washington, fiind cel mai tânăr ambasador al corpului diplomatic român.
În decembrie 2000, Mircea Geoană a fost desemnat ministru al Afacerilor Externe, funcţie deţinută până în decembrie 2004. În calitate de ministru de externe Mircea Geoană a coordonat, în 2001, preşedinţia în exerciţiu a OSCE.
În 2004, Geoană a asigurat din partea României preşedinţia Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). În 2005, a îndeplinit mandatul de reprezentant personal al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru Georgia.
În anul 2004, pierde Primăria Capitalei în fața lui Traian Băsescu, iar în 2009, pirde, tot în fața lui Traian Băsescu, postul de Președinte al României. De referință este acel tur de scrutin în care Geoană s-a culcat Președintele României și s-a trezit marele învins. Diferența foarte mică de voturi dintre cei doi candidați, a hrănit atunci suspansul și a născut, imposibila de uitat afirmație: „Mihaela, Dragostea mea!”.